Yasalar çiğnenmek için değil...

Yasalar çiğnenmek için değil, uygulanmak için vardırGüneydoğu Ekspres, 03.06.2011,

http://www.facebook.com/note.php?note_id=220490587979862&comments
Güneydoğu Ekspres Gazetesi, 03.06.2011, Zülküf AYDIN, erganisoz@hotmail.com
 
Sormuşlar deveye,
Neden boynun eğri diye. Deve dönmüş cevap vermiş; Nerem doğru ki diye.
1*Tütün ürünleri tüketilen yerlere çocukların girmesini sağlayan, buna engel olmayan iş yeri sahiplerine, anne-babaya Türk Ceza Kanunu ''sağlık için tehlikeli madde temini'' başlıklı maddesine göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis,
*Sağlık, Eğitim, Kültür ve Spor kurumlarına 100m. Mesafede sigara satanlara 5 bin TL,
*Çocuklara sigara satanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis,
*Çocukları sigara üretimi, pazarlaması ve satışında istihdam eden şirkete bin TL,
*Yere izmarit ve paket atanlara 50 TL,
*Sigara ürünlerini market rafları gibi çocukların bizzat alabileceği şekilde sunanlara 50 bin TL ile 250 bin TL
*Sigaraya benzer şekilde sakız, şeker, çerez, oyuncak üretenlere 50 bin TL ile 250 bin TL
*Kapalı mekânlarda sigara içenlere ise 69 TL ye kadar ceza uygulanacaktır.
*******
Evet tütün mamullerinin zararlarının önlenmesi için sigara tüketimini azaltmak ve sigara dumanına maruz kalmayı engellemek amacıyla yasada, ceza uygulamalarında bir milim boşluk bile bırakmadı. Yukarıdaki maddelerde de bunu görmekteyiz. Ancak yasa çıktıktan sonra, bunun birde uygulama aşaması vardır. TBMM yasayı hazırladı, görüşüldü, kabul edildi, resmi gazetede yayınlandı 3 yıldır uygulamaya geçildi.
İşte maalesef her şey bu uygulamaya geçişte tıkanıp kalıyor.
Kısaca Ergani ilçesi üzerinden yorum yapacak olursak;
Internet, playstation, atari ve bilardo salonları hatta bazı kıraathanelerde fosur-fosur sigara üstüne sigara tüttürülen yerlerde 8 yaşın bile altında çocuklar görmekteyiz, sorunca ''öğretmenim ödev verdi''?!.. diyor. Anlamıyorum bu bile bile lades olmuyor mu? Öğretmenin görevi yanlışı talebesine göstermek değil mi? Kaldı ki artık her okulda bilgisayar var. Ayrıca bu tip yerlere 15 yaş altı kişilerin, internetlere ise 12 yaş altı kişiler ailesi yanında olmadan giremez!
Sokakta ise bakıyorsunuz 7 yaşlarında ve biraz daha üstü çocuklar sigara ellerinde içip duruyorlar, bu çocuklara bu mereti satanların bu yasadan haberi mi yok?
yada zaten ceza kesen yok rahatlığı mı?..
Galiba ikinci şık en doğrusu.
Kahvehanelere zaten yasa hiç uğramamış. Adam bir elinde oyun kâğıdı diğer elinde sigara fosur fosur tüttürüyor. Nasıl olsa ne gelen var giden nede yasayı uygulayan nede takan. Anlaşılan kahvehaneler yasayı ve yasayı uygulayanları takmıyor, ya da bunların yasadan haberleri yok.
Hele hele sağlık, eğitim, kültür, spor kurumlarının v.s. diye devam eden maddesinde,peki hangisinin yanında,yakınında satılmıyor içerisinde içilmiyor?, Hatta bünyesinde açılmış ve çalıştırılan büfelerde bol bol her çeşidi bulunuyor.İzmarit ve paketleri gelişi güzel yerlere atmak mı?
Vatandaş bir tarafa siz hiç resmi araçla yanınızdan geçerken açık camdan veya oturduğu odasının camından dışarıya izmaritini fırlatan kurum görevlisine rastlamadınız mı?
Birde çocukların ulaşamayacakları yerler deniyor, kardeşim satıcı o çocuğa sigarayı önce bir satmasında, bırakın yeri, bırakacağı rafı.
Küçücük çocuklar sigara almak için gidince satıcının vermemesi gerekir, iki kuruşluk kar için satıcı veriyor, ama yasa uygulansaydı korkudan acaba verebilir miydi?
Al sana yasa ne soran var, ne uygulayan.
Ergani'de herhangi bir resmi kurum-kuruluş kapısından içeri girin bir işlem yaptıracaksınız, memurun bir elinde sigara, bir elinde telefon muhabbeti de geyik muhabbeti, önemli bir şey olsa yüreğim yanmayacak, maksat istediğim zaman yaparım, bana kimse karışamaz mantığı.
Zavallı vatandaşımda saatlerce bekliyor, bir şey diyemiyor, dese işi yapılmaz, bir de azarlanmak cabası yani ''çile vatandaşım çile''misali, adamın keyfi olacak telefonu kapatacak, sigarasını bırakacak, tepeden bir bakışla sanki ben daha konuşacaktım, senin yüzünden kapattım,ne istiyorsun der gibi. Sonrada doğru dürüst sorununu söyleyemeden başından savılacaksın,bugün git, yarın gel,Öyle ya adam koskocaman bir imza atacak!.. Tabiî ki herkesi de aynı kefeye koymamak lazım. Hâlbuki resmi kurumların ve dairelerin tamamında sigarayı yasaklayan ve cezasını bildiren uyarı yazıları asılmıştır, ama nerede bir yasak ve ceza yazısı görsem bunun gariban vatandaşa hitap ettiğini düşünürüm.
Bugün Avrupa'da sigara içenlere cahil, bilgisiz, eğitimsiz gözüyle bakılıyor, bizim toplumumuz sigarayı üstünlük ve bir halt olma temsili gibi görüyor.
Aslında içilmesi serbest olan yerlerde kimsenin özgürlüğüne, sigara içmesine, fosur-fosur tüttürmesine karışamayız. Bizim konumuz yasalar ve yasaların uygulanmayışı, kontrol ve uygulama yetkisi olanların bunları es geçmesi ya da buda bizden mantığı. Oysa herkes kendine düşen görevi bu benim vazifem diye yapsa idari bütçeler düzene kavuşup, rahatlama oluşacağı gibi, caddelerimiz, sokaklarımız, ilimiz velhasıl ilçemiz tertemiz, çocuklarımız dumandan ve duman altı olmaktan uzak,resmi kurum-kuruluşlar pırıl,pırıl ve sorumluluğunun bilincinde ''Bilinçli yönetim, sağlıklı toplum olabiliriz''.
Çok mu zor? Biraz gayret etsek, geleceği büyüklerine güzel örnek olsak, niye olmasın?
Artık kendimize gelelim beyler; AB ye girme hazırlıkları yapıyoruz, medeni ve çağdaş olmalıyız, sesimizi tüm dünyaya duyurmalıyız diyoruz, peki bunları uygulan(a)mayan yasalar, bir elimizde telefon, bir elimizde sigara, masamızda bir fincan çay, işini yapmak istemediğimiz vatandaş sayesinde aybaşında hemen cebe indirdiğimiz, ama hak etmediğimiz paralarla mı yapacağız?
Unutmayın ki ''Yasalar Çiğnenmek için değil, uygulanmak için vardır''