Çok Uluslu Sigara Firmalarının Şimdiki Hedefi Gençler

Sigara kullanımı,

 erişkinlerde düşerken gençlerde artıyor

ÇOK ULUSLU SİGARA FİRMALARININ ŞİMDİKİ HEDEFİ GENÇLER 

 

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi saptamalarına göre, Türkiye’de son yıllarda uygulanan başarılı tütün kontrol uygulamaları erişkinlerde sigara kullanımını düşürürken gençlerde ise oran artmaya devam ediyor. Bu artışın nedeni olarak uzmanlar, endüstrinin üniversiteleri mekan tutmasını, sigaraya bağımlılığı ve cazibeyi arttıran girdilerin katılmasını, sigaraların satış noktalarında reklam gibi teşhir edilmesini gösterdiler.

Araştırmalar, 15 yaş altında 6,4 milyon gencin yetişkin olduklarında sigara bağımlısı olacaklarını, 2,57 milyon gencin ise tütün ile bağlantılı hastalıklar sebebiyle zamanından önce öleceğini gösteriyor.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), 5 Mayıs Perşembe günü Taksim Eresin Otel’de yaptığı basın açıklaması ile etkin sigara yasalarına rağmen, gençler arasında artmaya devam eden sigara kullanım oranlarına dikkat çekti. SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, SSUK Hukuk Danışmanları Av. Turgut Kazan, Av. Sunay Akyıldız ve Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler öğrencisi Can Kaya’nın üniversiteli öğrencileri temsilen katıldığı basın toplantısında, sigara endüstrisi tarafından gençleri hedef alan girişimler örneklerle açıklandı ve bu eylemlere yönelik kontrol yöntemleri önerildi.

Sigara endüstrisi ‘kariyer günleri’ maskesi ile resmi olarak üniversitelerin içine kadar giriyor

Toplantıda, son dönemde sigara yasasındaki başarısıyla dünya çapında örnek ülke olarak gösterilemeye başlanan Türkiye’nin buna rağmen gençlerde sigara içiminin artmasını durduramadığına dikkat çekildi. Bu artışın tütün endüstrisinin yasalardaki veya uygulama alanlarındaki açıklara yönelik geliştirdiği farklı stratejilerin sonucu olduğunu anlatan SSUK yetkilileri, tütün endüstrisinin gençler üzerindeki girişimlerini şu maddelerle özetledi:

 

-       Sigara endüstrisinin fakülte kampüslerinde kariyer günleri başta olmak üzere katıldıkları etkinlikler,

-       Sigaraların cazibesini ve bağımlılığını arttırmak için eklenen katkı maddeleri

-       Sigara satış noktalarında devam edilen olan gizli reklamlar

-       Sigara fiyatlarının düşüklüğü, hala gençler için ulaşılabilir olmaları.

 

Araştırmalar Türkiye’de sigara içme yaşının giderek düştüğünü gösteriyor

Araştırmalar, Türkiye’de sigara içenlerin yaş ortalamasının giderek düştüğünü gösteriyor. Sonuçlara göre; 15-24 yaş grubunda her gün sigara kullanımı %21,7 iken bu oran erkeklerde %35’lere ulaşıyor.

Öğrenciler sigara firmalarının promosyon tişörtlerini giyiyor, çantalarını taşıyor.      18 yaşın altındaki çocukların yarısından çoğu bakkaldan rahatlıkla sigara alabiliyor.

Öğrencilerin %29,2’si gazete ve dergilerde sigara reklamları gördüklerini, %11,6’sı üzerinde sigara firmalarının logosunun bulunduğu tişört, kalem veya çantaya sahip olduklarını belirtiyor. 18 yaş altındaki öğrencilerin %52,8’inin, yani yarısından çoğunun ise bakkaldan veya marketten rahatlıkla sigara alabildiğini belirtmesi dikkat çekiyor.

SSUK olarak konuya dikkat çekmek üzere yaptıkları basın toplantısında konuşan                Av Sunay Akyıldız; “Tütün Kontrolu Çerçeve Sözleşmesi’ne  göre, hükümetler tütün endüstrisi veya ilişkili şirketler ile ortaklıklara giremez, ortaklıkları destekleyemez veya onay veremez. Kamu görevlilerinin ve sivil toplum örgütlerinin tütün endüstrisi ile doğrudan veya dolaylı her türlü ilişkide şeffaf ilkeler benimsemeleri gerekiyor. Bu kapsamda üniversitelere alınmamaları, güvenilir devlet kurumlarının yer aldığı kariyer günlerinde konuşmamaları gerekli” dedi.

SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı: ‘Sigara yasaları ile eli kolu bağlanan sigara endüstrisi kendine hedef olarak gençleri seçti. Bugün 15 yaş altındaki 6,5 milyon genç ileride sigara bağımlısı olacak. Maalesef yaptığımız çalışmalar sigara endüstrisinin her üniversiteye girdiklerini ve yöneticilerin bu kanunlara kayıtsız kaldığını göstermektedir. Ülkemizin ve uluslararası yasaların hiçe sayılarak gençlerin endüstriye teslim edilmesi  çok üzücüdür.‘ dedi.

Bu toplantıya katılarak gençlerin sesini duyurmak üzere Ankara’dan gelen, Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler 2. Sınıf öğrencisi Can Kaya  kendi üniversitesinde sigara endüstrisinin kariyer günlerinde konuşmasına nasıl tepki gösterdiklerini dile getirdi.

Av Turgut Kazan, sigara katkı maddelerini yasaklatmak için uğraşan halk sağlığı çalışanlarının mahkemeye verildiğini, sigara firmalarına itiraz edilen gençlerin hakkında soruşturma açıldığını, bu tavırların sigara karşıtı politikalarla bağdaşmadığını belirtti.