Sigara Yasağı, Cumhuriyet, 05.01.2008

Sigara YasağıCumhuriyet, 05.01.2008,

http://www.haberinyeri.net/Saglik/Sigara-Yasagi_8212.html
Cumhuriyet, 05.01.2008, Prof. Dr. Coşkun ÖZDEMİR, coskunoz@superonline.com

Okullarda, hastanelerde, lokantalarda, barlar ve gece kulüplerinde, camilerde, taşıtlarda, stadyumlarda, kısaca kamuya açık yerlerde, köy kahveleri dahil sigara içimi yasaklanıyor. Akıl ve sinir hastaneleri yaşlıların barındığı yerler ve cami avluları istisna oluşturuyor.

Ben hiç sigara kullanmadım, ama bunun amansız bir tiryakilik olduğunu iyi biliyorum. Sigaranın zararlarını bilmeyen olur mu? Kanser ve damar sertliğine neden olduğu iyi biliniyor. Yalnız o kadar mı? Ne yazık ki Türkiye sigara tiryakiliğinde şampiyonluğa oynuyor. Türk halkı neden bu tiryakiliğe bu kadar yatkındır? Sigara mücadelesi bir devlet politikası olmalıdır. En iyi eğitimi görmüş, en yetenekli ve sağduyu sahibi insanların böylesine tahripkâr bir maddeyle ilgili tiryakiliğini sigara içmeyenler yadırgayabilir. Ancak kabul etmek lazım ki nikotin işte böylesine belalı bir tiryakiliktir. Beklenen tüm tepkilere karşın ben onların da yararına olacağına inanarak bu yasağı içtenlikle destekliyorum.

70'li yıllarda Amerika'da sigara karşıtı kampanyaya tanık olmuştum. Kalp Hastalıkları Derneği (American Heart Association) böyle bir yasağı gerçekleştirmek için geniş kapsamlı bir kampanya açmıştı. Sigara patronları güçlüdür, engellenemez, dediler; oysa bu kampanya başarılı oldu. Sigara reklamları yasaklandı ve paketlerin üzerine sağlığınıza zararlıdır uyarısı yazıldı. Sigara tüketiminde belirli bir azalma gerçekleşti. Tıp kongrelerinde çok az sayıda sigara içene rastlıyorduk. Şurası çok ilginç ve o derecede anlamlıdır; o yıllarda Türk hükümeti Washington'da Kanuni Sultan Süleyman Sergisi açmak istiyor ve sponsor arayışı içerisinde bulunuyordu. Amerikan hükümeti Philip Morris markalı sigara Türkiye'ye ithal edilirse 20 milyon dolar yardım vaadinde bulundu ve bu sigara Philip Morris SA adıyla ithal edildi. Çok hümanist ve çok insancıldır bu Amerika, iyi biliyoruz. Varsın Türk halkı zehirlensin dediler, yeter ki biz sigaralarımızı satalım. Bir de şu olayı yinelemek isterim; sigara fabrikalarının sigaraların içine bağımlılığı arttırıcı ve kanserojen bir madde koymaya başlaması üzerine yıllardır orada çalışan bir kimyager bu insanlık dışı yeni girişime karşı çıkmak istedi, onu hemen işten çıkardılar. Bu olay Al Pacino' nun başrolünü oynadığı Köstebek filminin konusunu oluşturmuştur. Sigara mücadelesine kendini adamış hekimlerden birisi olan Prof. Dr. Elif Dağlı, Avrupa'da lokantalarda, barlarda, gece kulüplerinde sigaranın yasaklanması üzerine solunum hastalıklarında ve yetersizliklerinde damar tıkanması demek olan enfarktüslerin sayısında belirgin bir düşme olduğuna işaret ediyor. Hem bırakalım AKP yönetimi de hiç olmazsa bir defa topluma yararlı bir şey yapmış olsun. Elektronik sigara ile ilgili tartışma devam ediyor. İster inanın ister inanmayın, dünyanın en büyük tiryakilerinden arkadaşımız Deniz Som elektronik sigara ile bir mucizeyi gerçekleştirip sigarayı bıraktı. Umarım bu konuda doğru olan, bilimsel olan karar verilecektir. Yineliyorum, sigara yasağı (uygulanabilirliği tartışma konusu olsa da) yaratacağı bütün tepki ve sıkıntılara karşın çok çarpıcı bir toplumsal yarar sağlayacaktır.

 
Not: Sağlık hizmetlerinde ortaya çıkan aksamalardan hekimlerin sorumlu tutulması ve onların türlü çeşitli saldırılara uğramasını şiddetle kınıyorum. Suçlu olan, sağlıksız sağlık sistemimiz ve onun yaratıcılarıdır.