Sigarada Büyük Oyuna Dikkat!

Sigarada Büyük Oyuna Dikkat!www.cemilertem.com, 04.04.2010,

Aşağıdaki yazı, daha doğrusu mini röportaj tarafımdan Takvim Gazetesine verilmiştir. 
Burada tütün tekellerine karşı amansız bir mücadele veren SSUK ve onun değerli Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı’ya dikkatinizi çekmek isterim.
SSUK, bugün bu alanda bilinmeyen sivil toplum örgütlerinden biridir. Elif Hoca gibi sessiz sivil toplum savaşçılarına Türkiye’nin gerçekten ihtiyacı var.
 
Son günlerde sigara kaçakçılığının arttığı ve devletin bu alanda büyük bir vergi kaybına uğradığı konuşuluyor; bu doğrumu?
 
Sigara kaçakçılığı söylentileri Hükümetin bu alanda etkin ve yerinde bir vergi politikası uygulaması ve sigara tekellerinin pazar ve kar kaybına bağlı olarak bizzat bu tekeller tarafından çıkartılıyor hatta bu yapılar sigara kaçakçılığının, el altından, bizzat örgütleyicisi durumunda. Amaçları, Hükümeti sigaradaki vergileri düşürmeye zorlamak ve sigara yasağını gevşetmek. Bu tekeller Türkiye’yi hala azgelişmiş bur muz cumhuriyeti zannediyor ve buna yanlış psikoloji içinde, kendilerince kulis faaliyeti yürütüyorlar. Ama her seferinde de suçüstü yakalanıyorlar. Çünkü tüm gelişmiş dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de iplikleri pazara çıktı.
 
Hükümet sigara konusunda nasıl bir vergi politikası uyguluyor?
 
Hükümet, bu alanda 2009 yılı içersinde başarılı bir vergileme politikası yaparak sigara sektöründen en yüksek geliri eldi etmiştir. İşte esas rahatsızlık konusu budur. 2009 yılında tütün mamullerinden 11,5 milyar TL ÖTV ve 3 milyar KDV olmak üzere toplam 14,5 milyar TL vergi geliri elde edilmiştir. Bu 2010 yılında 20,4 milyar dolara çıkacaktır. Yani 2010’da bu alanda Hükümet geçen yıla göre yüzde 40 daha fazla vergi toplayacaktır. Buradaki kritik nokta sigara tekellerinin, kriz nedeniyle bu vergiyi fiyatlara yansıtamaması ve karlarından feragat etmeleridir. İşte bu noktada tekeller “ zam yaparız bu da kaçakçılığı daha fazla artırır sizde vergi gelirlerinden olursunuz” diye hükümeti tehdit etmektedirler.
 
Kaçak sigara oranının iki ayda yüzde 20’lere geldiği doğru mu?
 
Çok komik bu rakamı kim nerede ölçmüş. Tamamen uydurma. Türkiye’de yıllık sigara tüketimi, 5,400 milyon paket civarında. Ortalama aylık sigara satışı ise 450 milyon paket. İki ayda bu 900 milyon paket eder. Şimdi bunun yüzde 20’si 180 milyon paket yapar. Bu civarda bir sigarayı üretmek için orta büyüklükte bir fabrikaya, çok güçlü bir dağıtım ağına ve en az 20.000 kişiye ihtiyaç vardır. Şimdi eğer Türkiye’de sigara kaçağı iki ayda yüzde 20 olduysa bu büyüklükte bir organizasyonu devletin gözü önünde kim yapabilir? O zaman bu sigara tekelleri kendilerini ele veriyor; çünkü bu büyüklükte bir organizasyonu ancak onlar yapabilir.
Türkiye bu oyunlara artık gelmeyecek. Şimdi sigara tekellerin yaptıkları ve yapmaya çalıştıklarının sökmemesi üzerinde herkesin düşünmesi gerek; bunlar şu sıra yaptıklarını bütün Cumhuriyet dönemi boyunca yapmış, hükümetlere, bürokrasiye rüşvet vermiş ve yağma düzenlerini sistemlerini sürdürmüşlerdir. Ama şimdi yapamıyorlar. Bunun nedenini herkes düşünsün.