Sigaradan dost mu olur?,  Akşam,  22.01.2005

Sigaradan dost mu olur?Akşam, 22.01.2005,

http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2005/01/22/yazarlar/yazarlar322.html
Akşam, 22.01.2005, Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ, sevincerkan@hotmail.com

Bayramların bir özelliği de mezar ziyaretleridir. Bu bayram ben de böyle bir ziyaret yaptım, elimde buketimle. 'Benim bir tek dostum içkim, sigaram' şarkısını çok beğendiğim ama bunu yaşam felsefesi yapmasını içine sindiremediğim Tanju Okan'ın Urla İskele Kabristan'ındaki mezarını.

58 yaşında yaşama veda edene değin sürdü dostluğumuz Tanju Baba ile. Hatta 96 yılında kendisini kaybettiğimiz gün bir televizyon programında bir araya gelecektik.Olmadı..Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi servisine kontrola geldiği günlerde kendisini ziyaret etmiş ve 'Madde bağımlılığının zararları'nın konu alınacağı 'Herşeyden önce sağlık' programına davet etmiştim.'İki şartım var'dedi ve ekledi: 'Bir. Doktorlarla görüşeceksin bacağımı kesmeyecekler. İki. Urla'ya beni alması için bir araba göndereceksin.' İki şartını da kabul ettim. Program günü öğlen civarı evini aradım. Son günlerinde yanında olan ve manevi annem dediği Zehra Hanım açtı telefonu. 'Evladım..Tanju uyuyor' dedi. Ben de uyanınca araması için bir telefon bıraktım. Ne de olsa arabanın onu evden almasını organize edeceğim. Saat 4 civarı. Televizyon izliyorum. Alt yazı geçti. 'Tanju Okan bugün Urla'daki evinde öldü' diye. Düşünebiliyor musunuz yaşadığım şoku. Sanatçı benim telefon ettiğim saatlerde 'uyanılması mümkün olmayan bir uyku'daymış meğer.

Tanju Okan İzmir doğumlu. Daha ilkokul çağında başlamış müzikle haşır neşir olmaya. Manisa HalkEvi bahçesinde yediden yetmişyediye herkesin gönlünü fethedermiş söylediği şarkılarla. Balıkesir'de liseyi bitirdikten sonra kapağı İtalya'ya atıyor. Ve şan eğitimi alıyor bu ülkede. İlk profesyonel sahne çalışması Ankara'da. Sonra İstanbul'a Müfit Kiper Orkestrası'na solist olarak katılıyor. Bu arada Balkan Festivali'nde ülkemizi temsil ediyor. Çeşitli firmalardan çok sayıda plağı çıkmış durumda. İlk 45'liği 'İbibikler öter ötmez ordayım'. Son albümü 'İşte Tanju Okan 95'. Unutulmayan parçaları arasında 'Kadınım' var. 'Kemancı' var. 'Öyle sarhoş olsam ki' var. 'Deli gibi sevdim' var. 'Hasret' var. Var oğlu var... Ha bir de ilk evliliğinden oğlu var sanatçının Tansu. Yalnız sağlığında hiç karşılaşmadım onunla. Aralarının şekerrenk oluşundan herhalde...

Tenordan baritona giden ses tonunu ustalıkla kullanan biriydi Tanju Okan. Yorumcu sanatçı kişiliğinin olağanüstü nitelikte ölümsüz bir örneğidir. Son yıllarında dedesinin yargıç olarak görev yaptığı İzmir'in İlçesi Urla'ya yerleşti, İstanbul'dan kaçarak. Burada herkesle akraba gibiydi. Bir de 9 m'lik 'Hasret' adında teknesi vardı, zamanının çoğunu geçirdiği. Yaşamında zaten içki, sigara, gelgeç aşklar, deniz hep ön planda olmuştu. Bir ara politikaya da soyundu. Urla'ya Belediye Başkanı olmak istedi. Olmadı. Kendisini kaybettiğimizden bu yana bir tane 'Best of' albümü yapıldı. Bazı sanatçılar da yapıtlarını yeniden seslendirdiler. Özellikle Yaşar cover albümünde söyledi Tanju Okan şarkılarını. 'Bir hasret öyküsü' adında TRT nin hazırladığı bir de belgeseli var.

Urla İskele'de o doyumsuz sohbetlerini yaptığı yerde bugün heykeli ve parkı var. Onu unutmamış Urlalılar. Kim unuttu ki? Rahat uyu Tanju baba. Mekanın cennet olsun...