İlgili makam arıyorum,  Dünya,  26.09.2006

İlgili makam arıyorumDünya, 26.09.2006,

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=280040&referrer=rss
Dünya, 26.09.2006, YÖNETİCİNİN NOT DEFTERİ / Dr.Uğur Tandoğan tandogau@boun.edu.tr
 
Bir öykü

Adam lokantaya gitmiş, pilav ısmarlamış. Garson, pilavı getirmiş. Adam atmış çatalını, tam ağzına götürecek, bakmış çatalın ucunda bir kıl. Almış, kılı kenara koymuş. Tekrar daldırmış çatalını. Tam ağzına götürecek, bakmış yine bir kıl. Kılı almış, kenara koymuş. Üçüncü kez çatalını pilava götürmüş. Yine aynı durum. Bunun üzerine garsonu çağırmış. Söyle o ahçıya, kılı ayrı tabakta yollasın. Hiç olmazsa herkes istediği kadar alır demiş.

Ülkemizdeki sigara yasağı konusu da aynen böyle. Önerim, bu yasağı getiren 4207 sayılı kanunun tamamen yürürlükten kaldırılması. Bırakalım herkes istediği yerde içsin. Zaten şimdi mevcut durum bu. Hiç olmazsa kanun var ama uygulayamıyoruz demeyiz; devletin çaresizliğini sergilemeyiz; erkeklik bizde kalır.

Parayı veren dumanını tüttürüyor

Bu köşenin okuyucuları belki hatırlayacaklardır. Parayı veren, temiz havayı da çalıyor, imajı da... diye bir yazı yazmıştım. Bu yazımda Atatürk Havalimanı'ndaki 4207 sayılı yasanın çiğnenmesinden yakınmıştım. Havalimanında yiyecek ve içecek satılan kahve, bar tipi yerler önlerindeki alana masalar koymuşlardı. İnsanların burada rahatça, sanki açık havada, denize bakar gibi sigara içmelerinden, yetkililerin de buna seyirci kalmasından söz etmiştim.

Bu arada Sabiha Gökçen Havalimanı'nı da kullanmaya başladım. Oradaki durumun daha da vahim olduğunu gördüm. Yine yiyecek ve içecek servisinin yapıldığı bir açık alan vardı. Burada insanlar, uçağa binmek için sıra bekleyen insanların nerede ise suratına üfleyecek kadar yakında oturup sigaralarını rahatça tüttürüyorlardı. Hem de bir metre ötelerindeki 4207 sayılı yasa uyarınca tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasaktır levhasına baka baka.

Esenboğa Havalimanı'nda ise daha farklı bir durum vardı. Yolcular sigarayı kapalı bar ve kafelerde içiyorlardı. Dışarıya konulmuş masalarda sigara içilmeye izin verilmiyordu. Ancak Esenboğa'daki terminalde de sigara içmek için ayrılan odanın dışında sigara içiliyordu. Sigara içmek için ayrılan yeri sanırım içiciler ufak buluyorlardı. Aynı yolun yolcusu da olsalar, bu kadar samimî biçimde birbirlerinin dumanına ortak olmak istemiyorlardı.

Ne yaptım, ne oldu?

Bu söz konusu yazı 6 Haziran 2006'da çıktı. Belki ilgililerden ve yetkililerden bir cevap gelir diye bekledim. Bir cevap gelmedi. Bir yurttaş olarak resmi makamlara, Ankara ve İstanbul valiliklerine ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'na resmi bir dilekçe ile başvurdum ve yazımı da ekledim. Bakınız ne cevaplar geldi...

Esenboğa Havalimanı Başmüdürlüğü'nden şöyle bir cevap geldi. Bahis konusu salonda sigara içilmemesi konusunda rutin kontrol ve anons yapılmaktadır deniliyordu. En azından konuya sahip çıktıklarını belirtiyorlardı.

İstanbul Valiliği Sabiha Gökçen Havalimanı Mülki Amirliği'nden gelen cevaba ise çok şaşırdım. Kendisini mülki amir olarak tanıtan makamın, bu görevini askıya almış olduğu kanısına vardım.. Söz konusu cevapta Sabiha Gökçen Havalimanı işletici firması HEAŞ AŞ Genel Müdürlüğü'nün ilgili yazısı ekte gönderilmektedir deniyordu. Başka bir yorum yoktu. Demek ki konu ile ilgili olduğunu sandığım makam, İstanbul Valiliği, sadece, söz konusu havalimanı işletmecisinden gelen yazıya aracılık yapıyordu. Demek ki, o yazıda sunulan gerekçeleri TC İstanbul Valiliği de resmi görüş olarak benimsemişti.

Sabiha Gökçen Havalimanı işletici firması Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrisi AŞ (HEAŞ) Genel Müdürü tarafından kaleme alınan ve Sabiha Gökçen Havalimanı Mülki Amirliği'ne hitap edilen yazıda acaba neler deniyordu?

Oynamaya gönlüm yok, üstelik yerim dar

Söz konusu yazıda bakın neler deniyordu. Havaalanımız terminallerinin çeşitli noktalarında asılı olan 4207 sayılı kanun uyarınca tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasaktır şeklindeki uyarı tabelâlarına rağmen terminallerimizde sigara içilmesine maalesef engel olunamamaktadır. Sigara içenleri yönlendirebileceğimiz tamamen bağımsız mekânların inşası da terminallerimizin mevcut koşulları içinde mümkün olmamaktadır. Bununla beraber; iki ay içinde ihalesine çıkılacak 10 milyon yolcu/yıl kapasiteli yeni dışhatlar terminalimizin plânlama aşamasında bu önemli sorunu ortadan kaldırmaya yönelik her türlü tedbir alınmıştır.

Bu mektubun özeti şu idi. Burada yer dar olduğu için 4207 sayılı yasa askıya alınmıştır. İnşallah yeni terminalde bu işi çözeceğiz.

İşletmecinin tavrına çok şaşırmadım. Ama TC İstanbul Valiliği'nin sorumluluğuna sahip çıkmaması beni çok rahatsız etti. Bizim zamanımızda okuduğumuz yurttaşlık bilgisi derslerinde mülkî âmirler, bulundukları yerde yasaları kollarlardı, uygulatırlardı. Demek ki zaman geçince görevleri, sadece kendilerine gelen yazıları iletmeye dönüşmüştü.

Sonuç

Yukarıda sözünü ettiğim dilekçelerimde Bu söz konusu yasanın uygulanması için TC sınırları içinde hangi makama başvuracağımı bilemiyorum. Konu iliniz sınırları içinde olduğu için size bildiriyorum demiştim. Şimdi en azından İstanbul Valiliği'nin bu yasaya sahip çıkmadığını biliyorum. Bana ne tavsiye edersiniz? Bu ülkede başvuracağım başka makamlar da var mı?