Sigara, ABD ve AB,  Vatan,  06.02.2007

Sigara, ABD ve ABVatan, 06.02.2007,

http://www7.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=yazardetay&tarih=06.02.2007&Newsid=107251&Categoryid=4&wid=114
Vatan, 06.02.2007, Bülent AKARCALI

Amerika’nın keşfinin en kötü sonuçlarından biri de herhalde dünyanın tütünle tanışmış olmasıdır. Tütünü Avrupa’ya getirip insanlığın başına bu büyük kötülüğü saranlar, işin başında iyi bir şey yaptıklarını sanıyorlardı.

Tütünün bir kağıda sarılıp içilerek yayılmasında baş rolü oynayan ve adını nikotine veren Nicot Kontu tütün dumanının vücudun içerisindeki kötülükleri söküp atacağına inanıyordu.

Orta Çağ etkisinden kurtulamamış Fransız tıbbı, hastalıklara insan vücuduna giren kötü ruhların neden olduğunu ve tütün dumanının iyileştirici etkisi olduğunu sanıyordu. Küresel ısınma tehlikesinden söz edenler, her yıl dünyada beş milyon kişinin erken ölümüne, on milyonlarcasının ciddi hastalıklardan ıstırap çekip, tedavi için milyarlarca dolar harcamasına yol açan tütün ürünlerini unutur.

Hava kirlenmesinin yarısının kaynaklandığı ve küresel ısınmanın temel sorumlusu ABD, sigara şirketleriyle de dünya halkını zehirlemede öncü ülke konumundadır. İngiltere ve Japonya da takipçisidir. AB’nin ölüm tacirleri adını taktığı bu şirketlerin sebep olduğu insan kırımına bakınca, Ermeni soykırım iddialarıyla önümüzü kesmeye çalışan ABD Kongresi’ne esas çağdaş soykırımı kendilerinin yaptığını hatırlatmakta yarar var.

1988’de THY uçaklarında sigara içilmesini yasaklatarak başlattığım kampanya ve sekiz yıllık uğraşı sonunda 1996’da TBMM’de kabul edilen sigara reklamlarını ve toplu taşım ile sağlık-eğitim-spor ve kamu tesislerinde sigara içilmesini yasaklayan yasayla ciddi bir adım atabildik. Eskiden askerlere bedava er sigarası dağıtan Silahlı Kuvvetler yeni yasayı en titiz uygulayan kurum oldu.

Kimi hükümetler ciddiye aldı, kimisi umursamadı. Bülent Ecevit - Devlet Bahçeli - Mesut Yılmaz’ın sigara içtiği koalisyon hükümeti ise en duyarsızıydı. Sigara tiryakisi Bülent Ecevit, İsmail Cem hayata erken veda eden değerli insanlarımızdı. Sigara içmeyen yaşıtları Süleyman Demirel ve Hikmet Çetin ise sağlıklı yaşamlarıyla herkese örnektir.

AB ülkeleri sigara içilebilecek yerlere çok kapsamlı kısıtlama getirdi. Artık kapalı herhagi bir yerde içmek yasak. Kimi ülkeler açık hava mekânlarını dahi çocuklara ve gençlere kötü örnek oluyor diye yasakladı. AB’ye uyum açısında bu iş bence 301. maddeden daha önemli.

Sağlam kafa ancak sağlam vücutta bulunur dendiğine göre önce bedenen sağlıklı olalım ki fikren de sağlıklı hareket edebilelim! Geçen yıl bir ABD’li şirket sigara kaçakçılığına karıştığı için AB ülkelerine tam bir milyar avro tazminat ödedi. Küçücük Belçika 60 milyon Avro pay aldı. AB’de kaçakçılık bir varsa bizde on vardır. Maliye Bakanımız bu işin peşine düşse, üç beş yüz milyon dolar tazminat alabilir. Zaten geçenlerde ABD şirketinin Türkiye yetkilisi ükemizde beş yüz milyon dolarlık kaçak sigara satıldığını bizzat beyan etti.

9 Şubat Cuma, Dünya Sigara Bırakma Günü. İçenlerin bırakması için iyi bir fırsat. Siz de “elveda sigara, merhaba yaşam” diyenlerin kervanına katılın.