Apartmanda da sigara içilemesin!, Bugün

Apartmanda da sigara içilemesin!Bugün, 11.11.2007,

http://www.bugun.com.tr/haberler/131107/p76538.asp
Bugün, 11.11.2007,  Bilal ÖZCAN

Ohh şükürler olsun. Sigara yasağı bizim ülkemizde de yaygınlaşıyor. Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçen tasarı yasalaşırsa, bazı açık alanlarda dahi sigara içmek yasak olacak. Yani pek çok insanımız boşu boşuna zehirlenmekten kurtulacak. Sigara içen, yani kendisini zehirlemek isteyen gitsin, nerede zehirlerse zehirlesin. Ancak, başkalarının hayatını tehlikeye atmasın. Sigara, içenin de, dumanını soluyanın da hayatını tehlikeye atıyor.
Çünkü sigaranın içinde 4 bin tane ayrı zehirli madde var. Ve Türkiye'de her yıl 100 bin insan sigara yüzünden yaşamından oluyor. Bunları ben söylemiyorum; profesörler söylüyor.
* * *
Adım gibi eminim... Bundan 50 yıl sonra dünyaya gelecek insanlar, geçmişe dönüp bakınca çok şaşıracaklar...
Kendilerinden önce yaşayan nesiller içerisindeki milyarlarca insanın, bile bile ölümü davet etmiş olmalarına, Yaşamlarını hızla kısaltmış olmalarına şaşıracaklar. İnsanların, 'nikotin' denilen zehirin dumanını ciğerlerine çekip de yavaş yavaş intihar etmiş olmalarının, bizden sonra gelecek kuşaklarda derin bir hayret uyandıracağına eminim.
Hayalinizde zaman tüneline girin, Bundan 50 yıl sonrasına gidin... Ve dönüp bakın geriye;
Geriye, yani bugünlere... Siz olsanız Allahaşkına, Kendisini sigarayla zehirleyenlerin, boşvermişliğine şaşırmaz mısınız?
* * *
Biz yine dönelim bugüne... Yasaklar dünya üzerinde bu hızla yayılırsa, 10 yıl içinde sigara, uyuşturucu muamelesi görmeye başlar. Bildiğim kadarıyla şu anda 35 ülkede sigara yasağı oldukça sıkı uygulanıyor.
Örneğin Japonya'da kaldırımda dahi sigara içemiyorsunuz. Halkın arasında dolaşan özel görevliler aniden ortaya çıkıp, sigara içenlere para cezası yazıyor. İsviçre'de ise yasak daha da katı; evinizden başka hiçbir yerde sigara içemiyorsunuz. Fransa, İtalya ve İngiltere'de kendi arabanızda bile sigara içmeniz yasak.
Amerika'da evlerde dahi sigara içmek yasaklanıyor.
Kaliforniya'daki Temacula ve Belmont kenti yönetimleri geçen ay aldığı bir kararla, bünyesinde 10'dan fazla daire bulunan apartmanlarda sigara içilmesini yasakladı.
Yasağa balkon ve bahçeler de dahil tutuldu.
* * *
İskoçya, bizim şimdi çıkarmaya çalıştığımız yasayı geçen yıl yürürlüğe koydu.
Kapalı yerlerde ve pek çok açık alanda sigara içmeyi yasakladı. Sadece yasak koymadı, uygulamayı da çok iyi denetledi... Sonuçta ne oldu biliyor musunuz, ülkede kalp krizi geçirenlerin sayısı bir yıl içinde yüzde 10 azaldı.
Ülkemizde kansere ve kalp-dolaşım hastalıklarına yakalanma oranı her geçen gün büyüyor. Sigara bunda en önemli faktör. Eğer hastalıkların azalmasını ve gelecek nesillerin daha sağlıklı olmasını istiyorsak, yasa taslağının çerçevesini daha da genişletmeliyiz.
Ailenin içinde tedbir almalı, yasağı aileden başlatmalıyız. Bunun da en doğru yolu, sigara yasağını apartmanlara kadar genişletmektir.
Nasılsa, Batı uyguluyor diye, birkaç yıl sonra bu yasağı biz de getireceğiz.
Bari, evlerde sigara içme yasağını şimdi getirelim de bir kaç milyon fazla insanın canı kurtulsun. Taksiciler; aranızdaki terbiyesizleri ayıklayın!
Bir bayan yakınım anlattı, tüylerim diken diken dinledim... Esentepe'den taksiye binmiş, Tünel'e gidecek.
200-300 metre ilerlemişler, şoför sigara yakmış... Arka koltukta, hemen camı açmış... Şöför uyarmış; Hanım camı kapa, hava çok soğuk! Siz de sigarayı söndürün, sigara içtiğiniz için camı açtım; rahatsız oluyorum. Terbiyesiz ve medeniyetsiz şoför, arabasını hemen sağa çekmiş ve eklemiş:
Tamam inin o zaman, götürmüyorum
* * *
Bayan şaşırmış, toparlanmaya çalışırken, terbiyesiz taksici söyleniyormuş;
Haydi in hanım, oyalanma Kızcağız, şaşkınlıkla ve öfkeyle taksiden inmiş ama sinirden plaka numarasını almayı unutmuş... Taksinin bir durağa ait olduğunu fark etmiş, ancak durağın ismini hatırlamıyor.
* * *
Taksiciler Odasını yöneten beyler; Size aktaracağım tek olay bu değil, Özellikle kışın gelmesiyle birlikte, bazı üyeleriniz trafiğin yoğun olduğu yakın semtlere yolcu taşımak istemiyorlar. Yolcu gideceği yeri söyleyince, bahane uydurup arabadan indiren üyeleriniz dahi var.
Böyle sürücülerin sayıca çok olduğunu siz de iyi biliyorsunuz... Yediği ekmeğe pisleyen böyle terbiyesizleri aranızda barındırmayın. Her, ipini koparıp gelenin şoför koltuğuna oturmasına izin vermeyin. Göstermelik değil, doğru dürüst çalışan bir oto-kontrol mekanizması kurun.
Üyelerinizi daha iyi eğitin, daha sıkı ve ciddi denetleyin... Taksilerde sürücünün sigara içmesini, yolcuya kabalık, terbiyesizlik yapılmasını önleyin.
* * *
Namusuyla çalışan, beyefendi taksicilere tek sözüm yok. Her meslekte kötü niyetli kişiler olabilir.
Taksici adam, işi icabı 24 saat halkla, bire bir temas halindedir. İnsanlar size, kimi zaman canını, kimi zaman da namusunu emanet ediyor.
Tamam; işinizi yaparken Tokyo'daki meslektaşlarınız gibi beyaz eldiven, Londra'dakiler gibi kravat takmayın... Ama her zaman, insani değerlerinizi her şeyin üzerinde tutun. Her şeyden önemlisi saygıyı ve sevgiyi yüreğinizden ve arabanızdan hiç eksik etmeyin.