Sigaraya büyük gözaltı, Bizim Gazete,14.11.2007

Sigaraya büyük gözaltıBizim Gazete, 14.11.2007,

http://www.tgc.org.tr/bizimgazete.asp
Bizim Gazete, 14.11.2007, Yılmaz TUNÇKOL

SİGARANIN insan sağlığı ve çevre için ne kadar zararlı olduğu sonunda ülkemizde de anlaşıldı, bunun sonucu olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) sigara yasağının sınırlarını genişleten bir yasa önerisini  görüşmeye başladı. Adalet Komisyonu’nda kabul edilen yasa önerisi, yakında Genel Kurul gündemine gelecek ve enine boyuna tartışılacak, sanıyorum  oy çokluğu ile de kabul edilecek.
Oy çokluğu ile diyorum, çünkü milletvekilleri arasında hâlâ bu yasaya karşı çıkanlar var. Hatta bakanlar arasında bile sigarayı savunanların olduğu görülüyor. Nitekim Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin gazetelere yansıyan açıklamasında, “Vatandaşın elinde tutacağı bir tek sigarası kaldı. Ona da fazla müdahale edilmemesi gerekir” diyerek bu konudaki kişisel düşüncesini dile getirdi.
Yasa önerisinin her yönüyle görüşüldüğü o Meclis’in kulisini görseniz hayretler içinde kalırsınız. Milletvekillerinin çay kahve içtikleri, aralarında sohbet ettikleri, zaman zaman ziyaretçileriyle bir araya geldikleri o kulislerde, yoğun sigara dumanı yüzünden rahat soluk almakta güçlük çekersiniz. Milletvekillerinin büyük çoğunluğu ileri derecede sigara tiryakisidir. Genellikle Tekel’in parlamento üyeleri için ürettiği, yalnızca Meclis’te satılan TBMM Sigarası’nı tüttüren ve oylarımızla o koltuklara oturan bu kişilerin, böyle bir yasaya nasıl kabul oyu vereceklerini bilemiyorum. İnşallah doğru yolu görürler ve bu yasa önerisi kabul edilerek yürürlüğü girer.
Sigara içilen yerleri büyük ölçüde kısıtlayan yasalar, dünyanın hemen hemen birçok yerinde büyük titizlikle uygulanıyor. Uygarlık düzeyi yükseldikçe insan sağlığını etkileyen, çevreyi kirleten sigara düşmanlarının sayısı artıyor, bunun sonucu olarak da alınan yasak kararlarının sınırı giderek genişliyor. Bazı ülkelerde, evlerde bile sigara içmeyi yasaklayan yasaların olduğunu biliyoruz.
Nitekim bizde TBMM’de görüşülen yasa önerisinin ele alındığı gün elektronik posta yoluyla bana ulaşan bir mailde, bizde de evlerde sigara içmenin yasaklanacağı belirtiliyordu. Hatta bu bilgiyi, sigaraya karşı savaş açıp yıllar boyu süren tiryakilikten kurtulan bir can dosta iletmiştim. Bu dostum hayretler içinde kalmış, “Bu iş nasıl olacak ve nasıl uygulanacak? Evde sigara içilip içilmediği nasıl denetlenecek?” diye sormuştu.
Sonradan anlaşıldı ki gelen bilgi doğru değilmiş ve görüşülen yasa önerisinde evlerde sigara içmeyi yasaklayan hükümler yer almıyormuş.
Peki bizim sigara yasağı neler getiriyor derseniz, işte yanıtları:
Fuar, alışveriş merkezi, düğün salonu, kongre, toplantı ve konferans salonları, kafeler, internet kafeler, kahvehaneler, elektronik oyun merkezleri, atari salonları, bilardo salonları, bowling salonları ve bu gibi yerlerin bağlantılı kullanım alanlarıyla, resmi ve özel kurumların ve işyerlerinin her türlü alanlarında her ne surette olursa olsun, tütün ve tütün ürünleri içilemeyecek. Eğlence ve alışveriş alanlarının tüm alanları sigaraya kapatılırken, kahvehaneler de yasak kapsamında olacak.
Daha önce kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşların beşten fazla kişinin çalıştığı mekânları yasak kapsamındayken, bu kez özel kurumlar da sayı sınırı olmaksızın yasak kapsamına alınacak.
Sağlık, eğitim-öğretim veya kültür hizmeti veren yerlerle kapalı spor salonlarında sigara içilmesi yasaklanacak. Yalnızca toplu taşım araçlarında değil, tüm kamu hizmeti gören araçlar, taksiler ve bunların bekleme salonları da yasak kapsamında olacak.
İbadethanelerin, ilköğretim veya ortaöğretim kurumlarının, sağlık kurum ve kuruluşlarının, çocuklara yönelik sosyal hizmet kurumlarının ve eğlence yerlerinin kapalı ve açık tüm alanlarında tütün ve tütün ürünleri içilemeyecek. Aspendos ya da Harbiye Açık Hava Tiyatrosu gibi alanlardaki etkinlikler de sigara yasağı kapsamında olacak.
Lokanta, kafeterya, otel ve benzeri konaklama yerlerinde sigara içenler için ayrı bölümler düzenlenecek. Bu yerlerde sigara içenlere 50 YTL ceza kesilecek. Üretim, tanıtım, promosyon ve satış yasaklarına uymayan şirketlere her aykırı hareket için 250 bin YTL ceza uygulanacak. Sigara adı geçen yayınlara izin verilmeyecek. Formula-1 gibi etkinliklerde reklamlar yeniden tartışma konusu olacak. Sigara rol gereği de olsa tümüyle yasak olacak. İzmarit, paket, ağızlık, kâğıt gibi benzeri atıkların çevreye atılması yasak olacak. Uymayana 50 YTL ceza kesilecek. 18 yaşından küçüklere sigara satılmayacak. Üniformalılar, kamuoyu önünde, halka açık yerlerde sigara içemeyecek.
Bu arada size bir müjdem var.  Bizim sigarayı bırakan yılların iki tiryakisi, bu bağımlılıktan tümüyle kurtuldular. Artık sigara içenleri vazgeçmeleri için çaba bile gösteriyorlar. Yani anlayacağınız, gönüllü birer sigara savaşçısı oldular. Bundan elbette en çok ben memnun oluyorum. Çünkü onların sigarayı bırakmalarında küçük de olsa bir katkım bulunması nedeniyle mutlu oluyorum. Darısı diğer sigara tiryakilerine…