Siz hâlâ sigara içmeye devam mı ediyorsunuz?

Siz hâlâ sigara içmeye devam mı ediyorsunuz?Bugün, 20.11.2007,

http://www.bugun.com.tr/haberler/261107/p77629.asp

Bugün, 20.11.2007, Can AKSIN

Önce sevgili dostum, Bige Kurtcebe, 20 Kasım Dünya Sigara’yı Bırakma Günü diyerek 10- 15 gün önce bir mail gönderdiler.

Kendileri Ünite İletişim ve Tanıtım Hizmetleri’nin Medya İlişkileri Direktörü ve benim arkadaşım olurlar. Sigarayı sevmediğimi biliyor ya, her fırsatta bu bilgisini, kullanır. Ya 31 Mayıs “Sigarasız Bir Dünya Günü” diyerek, ya da “Tamamen sigarasız dumansız ortamlar” diyerek, bu etkinliklerden beni haberdar eder. Bu kez, çok daha etkili ve gerekli bir “uyarıda” bulunuyor; “Sigaraya son, hayata merhaba” çağrısı yapıyor. Sadece Bige olsa iyi. Sevgili yeğenim Neval Gündoğan da “Can Amca, www.sigarayason.com sitesini inceleyebildiniz mi?” diyerek, “sigaraya karşı tarihi görevini” yerine getiriyor. Hele bu sabah, Kadir İncesu’nun şu mailini aldıktan sonra bu yazıyı yazmak şart oldu. Kadir İncesu diyor ki; “Bildiğiniz gibi kapalı alanlarda sigara içmek yasak...

Herkesin bu kanuna uyduğundan yola çıkarak sigaranın içilmesinin yasak olduğu yerler genişletiliyor. Şimdiye kadar yasak yerde sigara içtiği için, kanunun öngördüğü ceza kesilen birisini gördünüz mü veya tanıyor musunuz?

Peki ne olacak bu sigara içmeyenlerin hali... Bu yıl 26’ncısı yapılan İstanbul Kitap Fuarı’nda ise durum içler acısıydı... Stant çalışanları ve ziyaretçiler yasak olmasına rağmen durmamacasına sigara içiyorlardı.

Fuarın ziyaretçileri de ağırlıklı olarak çocuklar... Annelerinin kucaklarındaki bebekler de cabası... Varın durumu siz düşünün artık... Bu durumu Birgün gazetesinde yazdım ama Tüyap’tan bir Allahın kulu da arayıp “Ne oluyor” demedi...

Gelecek fuarda da sigara içilmeye devam ederse, “fuara gitmeyeceğim, yayınevi sahibimiz gelmem için ısrar ederse işimi bırakmak zorunda kalacağım”. İşimi bırakmamın tek sorumlusu da bu kanunu uygulayamayanlar olacak... Ya da fuar süresince gaz maskesiyle çalışacağım. Bu konuda desteğinizi bekliyorum” Bütün dünyada insanlar, tütün dumanının zararlarını kavradıkça, havası temiz ortamları tercih ediyor. Bizim onlardan ne eksiğimiz var. Aklımız mı eksik? Birçok ülke, tüm kapalı iş yerlerinde ve halka açık alanlarda “yüzde 100 dumansız ortam yasaları” çıkardı. Bizde de 4207 sayılı yasa ile bazı iç ortamlarda temiz hava soluma hakkı ya da “sigara içme yasağı” 10 yılı aşkın süredir uygulanıyor. Yasağa uymayana ağır para cezası var ama Kadir İncesu’nun dediği gibi, “Şimdiye kadar yasak yerde sigara içtiği için, kanunun öngördüğü ceza kesilen birisini gördünüz mü veya tanıyor musunuz?”

Ayrıca, bizde tamamen sigarasız hastaneler, okullar, spor tesisleri, hava-limanları, otobüs- tren terminalleri, devlet daireleri, birçok devlet ve özel sektör fabrika ve işyerleri var. Yetmiyor. Bu bilincin artarak tüm kamu ve özel sektör iş yerlerini, fabrikalarını kapsaması gerekli. Ayrıca eğlence mekanlarında, lokanta ve kafeteryalarda, alışveriş merkezlerinde, sinema- tiyatro gibi kültürel ortamlarda ve halka açık tüm ortamlarda “sigarasız-dumansız hava soluma hakları” sağlanmalıdır. Ancak böylece “Sigaraya son, hayata merhaba” çağrısı gerçekleşmiş olur.

İşte bunun için, Pfizer Türkiye’nin de desteği ile açılan sigarayason.com sitesini mutlaka ziyaret ediniz. Gerçekten hem düşündüren, hem eğlendiren çok yararlı bir site.