Sigara içenlere işkence yapılıyor!

Sigara içenlere işkence yapılıyor!Akşam, 20.11.2007,

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=99036,10,192

Akşam, 20.11.2007, Yavuz SEMERCİ, yavuz.semerci@gazeteport.com

Norveç’in kötü tarafı çok soğuk. İyi tarafı ise sigara içmek bir işkence ve asla sigaralı bir ortamda bulunamıyorsunuz. Çünkü kapalı mekanda sigara içmek yasak. Düşünün otelin 33. katındayız. Oslo’yu kuşbakışı seyrediyoruz. Barda yüzlerce insan var. Sigara içmek isteyenler 33 kat aşağıya inerek, dışarı çıkmak zorunda. Asansörde ellerinde içki, şık hanım ve beyleri gördüğünüzde durumu anlıyorsunuz... Çok katı bir uygulama var. Galiba statlarında da içmek yasak. Orasını tam anlayamadım. Çünkü biz Türk seyirciler, “kim zincir vuracakmış şaşarım” havasıyla milli takımı destekliyorduk ve kimse yasaklarla ilgili değildi...

Kişi başına geliri 40 bin euro olan Norveç’te bar ve lokanta sahipleri yakın zamanda isyan etmiş ve kapalı yerlerde sigara içilen bölümlerin açılmasını istemişler. Bir başka nokta da içki alışkanlıklarını azaltmaya yönelik önlemler. Öğleye kadar lokanta ve barlarda içki satılmıyor. Öğleden sonra ise dükkanlarda içki satışı yasaklanıyor. Sadece bar ve lokantalara satış izni veriliyor. Amaç, içkiye olan bağımlılığı azaltmak. En çok intihar vakasının bu ülkede görülmesine şaşmamak lazım. 6 ay neredeyse birkaç saat aydınlık, diğer altı ay ise bir saatlik karanlık ile refah toplumu standartlarında yaşamak zor olsa gerek. Kendini içkiye vuranları da engellemek yasa yapıcıya düşüyor! Bu vesile ile Türkiye Parlamentosunda yasalaşmayı bekleyen ve “her türlü zararlı alışkanlıklar arasında en fazla ölüme ve hastalıklara sebep madde olan” sigaranın kapalı mekanlarda yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısının ne kadar isabetli olduğunu anlıyorsunuz. Alışveriş mekanlarında, lokantalarda bırakın büyükleri milyonlarca küçük çocuğu sigara dumanına maruz bırakmak büyük bir cahillik.

Fakat Türkiye, Norveç gibi sigarayı tam olarak yasaklamıyor. İşyerlerine sigara içmeyenleri koruyacak nitelikte, tütün kokusundan ve dumanı tecrit eden alanlar açılmasına izin veriliyor. Başlangıç açısından ileri bir adım olmakla birlikte, “tam bir yasağın” daha doğru olduğu kanısındayım.