Tiryakiler cezaevine

Tiryakiler cezaevineYeni Asır, 06.01.2008,

http://www.yeniasir.com.tr/ya2008/01/06/index.php3?kat=yazar&sayfa=sbayindir&bolum=yazarlar

Yeni Asır, 06.01.2008, Selamettin BAYINDIR, sbayindir@yeniasir.com.tr

Geçen ay başında At o mereti elinden başlığıyla sigara aleyhtarlığına soyunmuştum. Olumlu tepkiler aldım, Devam diyenler oldu.
TBMM'nin onayına sunulan sigara yasağı ile ilgili haberlerleri görünce, okuyucuların talimatı aklıma geldi. İşte talimata uyuyorum.
Önceden de belirttiğim gibi benim sigara ile aramdaki aşk nefret ilişkisi sürüyor. Yani bir bırakıp bir başlıyorum. Bu zaafiyetime rağmen yasakçı anlayışa katılıyorum. Özgürlükler sınırlandırılıyor diye ağlayanlardan değilim.
Yeni hukuksal düzenleme ile otel, restoran, kafe, kahvehane, bar, pavyon, okul bahçesi, cami avlusu, hastane, spor salonu, statyum, dolmuş, otobüs, kısaca aklınıza gelen heryeri kapsıyor.
Sadece yaşlı bakımevleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri ve de cezaevleri muaf tutulmuş. Köy kahvelerinin durumu ise muallakta. Özetle sigarayı bırakamayan tiryakilerin ya köye ya da cezaevine taşınması gerek.

İKİNCİ EL DUMAN
Bu arada yeni öğrendim, tiryakinin içine çektiği duman kadar nefesiyle dışa verdiği duman da zehir saçıyormuş. Buna ikinci el duman diyorlar.
Bu durumda evlere de el atılmalı, özel hayat filan demeden evlere de yasak getirmeli. Yoksa bebeler, çocuklar ikinci el duman riskinden kurtulamaz.
Uygulaması mümkün mü? Evet mümkün. Bazı ülkelerde şimdi evlere de işyerlerinde olduğu gibi sigara takip cihazları konuyor.
Sigaranın öldürücü etkiye sahip olduğunu, en büyük zararının damarlara dolayısiyle kalbe olduğunu biliyoruz. Meğer seksüel yaşamı da olumsuz etkiliyormuş. Boston Üniversitesi'nin konu üzerinde çalışan bilim adamları sigaranın ereksiyon bozukluklarına sebeb olduğunu resmen açıkladı.

KİRDEN ARININ
Nikotin gerçek bir fiziksel toksin. Yaşamı derinden etkileyen büyük bir risk. İşte toplayabildiğim olumsuz etkilerinden birkaçı daha:
* Günde 20 ya da daha fazla sigara içen insanın cildinin, içmeyene göre daha kırışık olduğu kanıtlanmış.
* Günde 15 sigara içmek, yılda 150 X ışını almakla eşdeğer. Sağlık görevlileri yalnız bir X ışını için bile özel giysiler giyiyor.
* Kafein gibi sigara da vücudun aldığı vitamin, mineral ve amino asitlerin emilimini azaltıyor.
* İngiltere'de sigara içen 1000 insandan 250'si genç yaşta ölüyor.
* Sigara içmeyende akciğer kanserine yakalanma riski az. Sigarayı bırakan tiryakinin akciğer kanserine yakalanma riski, içmeyenle ancak 7-8 yıl sonra eşitlenebiliyor.
* Sigara bırakılsa bile tiryakilik sürecinin kalbe verdiği zarar kalıcı oluyor.
* Sigara, içenin nefesinin kokmasına yol açıyor. Koku saçlara, giysilere sinişiyor. Ve de onlarla evlere kadar gidiyor.
Evet kirlilikten arınıp toksinleri hayatınızdan (hayatımızdan) çıkarmak için neden çok.