“Sigara içmeyen giremez!”

“Sigara içmeyen giremez!”Tercüman, 09.01.2008,

http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=108&yazitar=09.01.2008&yaziid=27397
Tercüman, 09.01.2008, Metin ÖZKAN

 PEŞİNEN söyleyeyim; sağlığım açısından zararlı gördüğüm için sigara içmiyorum. Ancak, sigara içen, hatta işi biraz abartıp günde üç paket sigara “yiyen” (çünkü buna içmek denmez) çok samimi tanıdıklarım var. Hem de bunlardan birçoğu TBMM’de sigaraya yasak getiren milletvekilleri.
Başbakan Erdoğan, bu milletvekillerinin birçoğundan sigara paketlerini alsa da, “Bu meret hemen bırakılmıyor” diyerek Meclis tuvaletinde gizli gizli içenlere rastlıyorum.
Aslında Türkiye ilginç bir ülke!
Önce kanun ve genelge çıkarıyor, ardından da el ele verip çiğnemeye çalışıyoruz. Kapalı alanlarda sigara içmeyi yasakladık.
Takan var mı?
Aksine, “Sigara içmek yasaktır” tabelasının altında bile sigara tüttürüyoruz!
Mevcut kanunu uygulayamadığımız gibi, şimdi bir de bunun sınırlarını genişletmeye çalışıyoruz; yani, açık alanlarda da sigarayı yasaklamak için düzenleme yapıyoruz.
Şimdi size soruyorum; ilk olarak uygulama yetkisi verilenler bu yasağı delip sigara içiyorsa, içmeyenler kimi, kime şikayet edecek?
Mevlana’nın dediği gibi; “Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol...”
Tiryakilere tecrit
Yapılan son araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 41’inin sigara tiryakisi olduğunu biliyor muydunuz?
Kaba bir rakamla, 30 milyon vatandaşı tiryaki olan bir ülkede, bu yasakların sebebi nedir? Sadece içmeyenlerin sağlığı mı?
İçmeyenlere saygı gözetilirken, içenlere saygı ne olacak?
Adalet Bakanı M. Ali Şahin’in bile isyan edip “Milletin bir tek sigarası kalmıştı, teklif onu da ellerinden alacak” diyor.
“Biz bu yasağı milletin sağlığını düşündüğümüz için getiriyoruz” diyerek savunma yapacaksanız hemen hatırlatayım; “İmam öksürürse cemaat hapşırırmış!”
Peki yeni düzenlemeye göre sigara nerelerde içilemeyecek biliyor musunuz? Kamu hizmet binası koridorları dahil olmak üzere. her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında. Ayrıca taksi, kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları.
Peki bu yasaklara uymayanlara verilecek cezaları biliyor musunuz?
Yasağın bulunduğu yerlerde sigara içenlere özel bölümler oluşturmayanlara 500 YTL’den 5 bin YTL’ye kadar para cezası verilebilecek. Yasak olan yerlerde sigara içenlere çevreye izmarit, paket benzeri atıkları atanlara 50 YTL para cezası verilecek.
Bu verilere dikkat!
Bakan Şahin son derece haklı...
Uygulama kabiliyeti olmayan bir yasa çıkarılmamalı...
Çünkü kanunlar, genelgeler ve yönetmelikler laf olsun diye çıkarılmaz.
Ya gereğini yapacaksınız ya da hiç adım atmayacaksınız.
Dün Ankara’nın işlek merkezlerinden Ulus ve Kızılay’da birçok nargile kafe ve kahvehanenin camlarına yapıştırdığı “Sigara içmeyen giremez” yazısını görünce bir kez daha inandım ki “Yasaklarla yönetilmeye alışmış Türk’ün zekasıyla asla başedilemez!”
Ama yine de sağlığınız açısından “Dünya Sağlık Örgütü”nün 2007’de sigara içme yasağı getirilen ülkelerdeki verilerine bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Avustralya, Almanya ve ABD’de işyerlerinde sigaranın yasaklanması, tüketimi yüzde 29 azaltmış.
Sigara içilmeyen işyerlerinde verimlilik 9 kart artarken, gençlerin sigaraya başlama oranları da yüzde 68 azalmış. Tabii buna bağlı olarak günlük sigara sayısı da kişi başına 3’e düşmüş.
Yasaların ardından, işyeri güvenliği konusundaki harcamalar yüzde 3 düşüş gösterirken, kişi başına gelirde İskoçya yüzde 0.7, İrlanda yüzde 1.7 artış kaydetmiş.
Kaliforniya’da yasaktan sonraki ilk 8 haftada solunum sistemi rahatsızlıkları yüzde 59, göz sulanması, boğaz yanması gibi şikayetler yüzde 78 azalırken, kalp krizi riski yüzde 20 oranında düşüş sağlamış. İskoçya’da ise bar ve restoran çalışanlarının solunum fonksiyon testlerinde yükselme, astımlı bar çalışanlarının hastalıklarında düzelme saptanmış.
Darısı ülkemin başına...