Kutsal duman

Kutsal dumanMilliyet, 12.01.2008,

http://www.milliyet.com/2008/01/12/ege/yazkutucular.html

Milliyet, 12.01.2008, Reşat KUTUCULAR, ege@milliyet.com.tr

Bu ülkede sigara içme hakkına gösterilen saygı insanın gözlerini dolduruyor vallahi! Yaşasın kutsal duman kardeşliği! Evet ya, sigarasız olur mu hiç? Anti sigaracılar da ölçüyü iyice kaçırdı artık!
Sigara aleyhinde yazın yazabildiğiniz kadar. İstediğiniz kadar konuşun. ''Nüfusun yarısı genç, yapmayın, izin vermeyin bu kandırmacaya'' diye isyan edin. Ne yazar? İşini bilenler çarkı döndürmeye devam ediyorlar. İşini bilenler işlerini biliyorlar! Dumanın zararlarını duman altında bırakmayı beceriyorlar. Tüm tıbbi, mali, etik gerçeklere rağmen.
* * *
İtalya gibi içici bir ülkede bile son derece başarıyla uygulanan kısıtlamalardan falan pek söz etmiyorlar dikkat ederseniz. Üstüne, sizi enayi yerine koyuyorlar. Şöyleymiş, böyleymiş diye tuluat yapıyorlar. ''Buradaki hakim kültür bu kardeşim'' demeye getiriyorlar. Hani beğenmiyorsan git diyecekler utanmasalar.
Onlar, güç kimde çok iyi biliyorlar çünkü! İş aklımızın eremeyeceği kadar büyük çünkü! Müşteriyi öyle bir tutmuşlar ki! Tutmak için öyle paralar harcamışlar ki.
Öyle çalışmışlar ki. Karşılarında hiçbir direnç görmeden öyle bir dağıtım ağı kurmuşlar ki. Şimdi pes ederler mi hiç öyle pat diye? Ayrıca örtülü işlerde de becerikliler Allah için. Başa çıkamazsınız.
Mümkün olsa dünyanın sigara cenneti yaparlar burayı! Kıraathane (sigara içme merkezleri de denebilir bunlara) modeli başlı başına bir başarı hikayesi zaten. Öteki eğlence mekanlarında yarattıkları duman ayrı. Meclis’teki tasarı yüzünden böyle iş yapan mekanların kaybedilmesi ihtimali doğdu şimdi. Hiç hoş değil. Özgürlükler ülkesi Türkiye’de!
* * *
Tabii karşı ''edebiyat'' başladı hemen. Laikliğe kadar vardırdılar işi. Daha neler duyacağız bakalım? Yoksa bu meret bu ülkenin özel hassasiyetlerinden biri de bizim mi haberimiz yok? Esasen sigara ''yakın tehdit'' konsepti çerçevesinde ele alınmalı. Sinsi bir tehdit. Ulusal beden sağlığının içini oyan bir tehdit! Yılda 10 milyar dolar harcayarak zehirlenmeye devam mı edeceğiz, silkinip aklımızı başımıza mı alacağız. Seçim bu kadar basit aslında. Gerisi teferruat!
Ama bu ülkede silkinip aklı başa almak kolay değil.
Hiç kolay olmadı. O yüzden oturup bekleyin bir 18 ay daha. Bu arada azıcık daha sigara satılsın. Birkaç bar daha dekore edilsin! Birkaç bin genç daha sigaraya başlasın. Mevcut içiciler astıma, kalp ve damar hastalıklarına, kansere biraz daha yaklaşın. Pasif içiciler de dişlerini sıksınlar biraz. Aman tiryakilerin keyfi kaçmasın!
Tabii ki SSK sigaranın yakın ve uzak etkilerinden dolayı hasta olanları tedavi etmeye devam etsin. Ama sigarayı bırakmak isteyenler maddi destek alamasınlar, başlarının çaresine baksınlar. Şimdi soru şu: Bu 18 ayın hesabını kim verecek? Sorumluluğu üstlenen bir adım öne çıksın hadi. Çıkabilir mi?
* * *
Bu arada biliyorsunuz İzmir, EXPO 2015’e ''Herkes İçin Sağlık'' temasıyla aday.. Şu yasakları İzmir’de ertelemeseydik bari.
Pilot kent olarak sigara kısıtlaması burada başlasaydı keşke. İzmir’e yakışırdı. Böylece hem EXPO oylaması öncesi için iyi bir mesaj hem de kabul edilen tasarının uygulanması açısından anlamlı bir işaret olurdu.
Efendim nerede, ben neredeyim!