Sigaramın dumanı

Sigaramın dumanıRadikal, 13.01.2008,

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=244341

Radikal, 13.01.2008, Türker ALKAN, talkan@media.ankara.edu.tr

Barlarda, lokantalarda sigara içmeyi yasaklayan yasanın çıkması iyi oldu. Ama bütün sorun, bu yasanın uygulanıp uygulanamayacağında. Özellikle içki ile sigarayı birbirinden ayırmak zordur. Ve 'İster fakir ol ister fukara, her yemekten sonra yak bir cigara' sözünün mucidi de bizim milletimizdir. O nedenle, bu yasa uygulanmaya başlayınca lokanta ve bar sahipleriyle müşteriler arasında kavga çıkmasından korkarım.
Dünyada sigara ve sigaranın yol açtığı hastalıklar için harcanan parayı bir fonda toplayabilsek belki bütün dünyadaki fukaralığı önleyecek bir kaynak elde etmiş olurduk! Fakat, insanların böyle rasyonel hareket etme huyları yok yazık ki!
Sigarayı bırakmama konusunda direnenlerin de bin bir türlü mazereti (olumsuz anlamda rasyonelleştirmesi) vardır.
Sigara bütün günün stresini alıyor, o bakımdan sağlığıma olumlu katkı yapıyor. Bırakırsam hasta olabilirim!
Benim dedem sigara içerek 100 yaşına kadar yaşadı!
Sigara içmeden 60 sene yaşamaktansa, içerek 50 sene yaşamak yeğdir. Hayatın keyfini böyle çıkarıyorum!
Bırakacam şu mereti. İlk fırsatta.
Sigaranın hastalık yaptığını kimse ispatlayamaz!
Derdi sana mı düştü, içerim, içerim!
Bu son söze diyecek bir şey yok tabii. Ama sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olsun diye bazı önerler yapabilirim. 'Sen de kim oluyorsun?' demeyin. En az 100 kez sigara bıraktım. Kendimi bu konuda bir uzman sayarım.
Bir: Sigarayı bırakmayı bırakmayın. İnat ederseniz sonunda başarırsınız. Ben 101'inci denememde başardım. 22 yıldır içmiyorum.
İki: Stresin azaldığı ve yaşam alışkanlıklarının değiştiği tatil dönemlerini seçin sigarayla savaşmak için. Sigara, günlük alışkanlıkların bir parçası olduğu için mekân değişikliğinin yararı olur.
Üç: İlk birkaç gün en tehlikeli dönemlerdir. Şeytana (yani arkadaşlarınıza) uymayın!
Dört: Sigara içmezsem konsantre olamam, okuyamam, yazamam... lafları boştur, ciddiye almayın. Bir sıkıntı olsa bile birkaç günde düzelecektir.
Beş: İlk sigarayı içmeyin. Ohoo, seneler geçmiş bırakalı, bir şey olmaz artık, yak bir tane. İçkiyle de iyi gider ki bu meret! Sakın kanmayın, ilk sigarayı yakmayın! Genellikle ilk sigaranın gerisi gelir.
Umarım yasa uygulanabilir. Eskiden otobüslerde ve uçaklarda dumanaltı olurduk. Şimdi temiz hava soluyabiliyoruz. İstenirse bu tür yasalar pekâlâ uygulanabiliyor!