Sigara yasakları medeniyet sınavımız

Sigara yasakları medeniyet sınavımızHürriyet Kelebek, 16.01.2008,

http://onpunto.com/ShowSiteContent.aspx?ContentId=102114&SiteId=1428&CatId=1594
Hürriyet Kelebek, 16/1/2008, Yurtsan ATAKAN                      

Sigara yasaklarıyla ilgili batılı medeni ülkelerdekine benzer yeni yasa için en başta tebrik edilmesi gerekenler hiç kuşkusuz gösterdiği kararlılık nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan, yasanın mimarı olduğu için AKP Trabzon Milletvekili Prof. Cevdet Erdöl, yasanın Meclis’ten geçmesini sağlayan AKP hükümeti ve yasaya destek veren tüm muhalefet partileri.

Ancak bugünlere gelinmesini sağlayan isimleri de unutmamak gerekir. Sigarayla Savaşanlar Derneği Başkanı Übeyd Korbey, sevgili dostlarım Çetin Yıldırımakın ve Saim Turan yakın çevremde oldukları için ilk aklıma gelen isimler. Bir de tabii ANAP dömeninin Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı var.

TBMM çatısı altındaki sigara karşıtı lobi faaliyetlerinin başlangıcı, Akarcalı’nın 1 Ocak 1988 tarihinde TRT 2’de Cevat Taylan’ın programında sigara paketi ve çakmağını teslim edip, sağlıklı yaşam için sigaraya son kampanyasını duyurduğu ana dayanıyor.

Kampanyanın fikir babası ise Prof. İhsan Doğramacı. Hükümetin sağlık politikalarını belirlemek amacıyla Tıp Fakülteleri’nin Dekanları ile yapılan toplantının ardından Doğramacı, bu yeni sağlık politikasının bir de sembolü olmalı demiş ve sembol olarak Akarcalı’dan sigarayı bırakarak Sigaraya Son kampanyasına önayak olmasını önermiş.

Akarcalı’nın sigarayı bırakmasıyla başlayan kampanyanın ilk meyvesi THY iç hat uçuşlarında sigara içmenin yasaklanması olmuş. Dönemin Ulaştırma Bakanı Ekrem Pakdemirli’ye öneri götürmüşler, o da tüm baskılara rağmen iç hat uçuşlarında sigara içilmesini yasaklamış. Yasağın önemli bir özelliği ise Fransa ve ABD dahil birçok batılı ülkenin havayollarından önce başlatılmış bir uygulama olması.

Akarcalı’nın 1991’de hazırladığı sigara yasaklarıyla ilgili ilk kanun metni ise Baba Bush’un baskısı üzerine Turgut Özal tarafından Meclis’e geri gönderilmiş.

Refah Partisi Tokat Milletvekili Ahmet Feyzi İncegöz yasa teklifini 1992’de Meclis’e aynen sunarak konuyu tekrar gündeme getirmiş. SDHP’li Adalet Komisyonu Başkanı yasayı yıllarca oyalamış ancak sonunda basın işin üzerine gidince gündeme almış ve sigara yasaklarıyla ilgili ilk yasa böylece çıkmış.

Sonrasında bilindiği gibi yasa kısmen başarıyla uygulandı ancak medeni ülkelerdeki hızlı bilinçlenme ve hızlı bilinçlenmenin getirdiği yeni yasal düzenlemelerin zamanla gerisinde kaldı. Ve nihayet AKP hükümetinin çıkardığı yasa ile medeni ülkeleri tekrar yakalamak üzereyiz.

Önümüzdeki 4 ve 18 aylık hazırlanma süresini boşa harcamazsak yakalayacağız da...

Örneğin yeni yasa toplu taşıma araçlarının sürücülerine de sigara içme yasağı getiriyor. THY, pilotlarının sigara içmesine göz yumarak eski yasayı deliyordu. Yeni yasanın hükümleri daha açık, THY 4 ay sonra pilotlarına da sigara içmeyi yasaklamak ve daha önemlisi denetlemek zorunda.

THY’ye bir önerim var. Gelin bu dört aylık süreyi beklemeden yasağı hemen başlatın ve hem THY’nin diğer medeni havayolları şirketlerinden hem de Türk pilotların diğer pilotlardan aşağı kalmadığını dünyaya gösterin.