Sigara yasağı içenleri de kurtaracak

Sigara yasağı içenleri de kurtaracakTakvim, 22.01.2008,

http://www.takvim.com.tr/yaz1208-3140-121.html 
Takvim, 22.01.2008, Faruk ERDEM

Başlıkta 'sigara yasağı' dediğimize bakmayın. Aslında bu söz yanlış bir algıyı da ortaya çıkartıyor. Yeni kanun sigarayı yasaklamıyor. Sadece içmeyenleri koruyucu önlemler alıyor. Böylece bazı yerlerde içmek yasaklanıyor. Bu kanun yakında uygulanacak. Bize düşen, yardımcı olmak ve bunu bir toplumsal kültür olarak kabullenmek. Medeni toplumlar böyle yapıyor. Kanun içmeyenleri koruyor demiştik ama aslında içenleri de koruyor.

Olumlu etkisi var
Çünkü bu tür yasakların uygulandığı ülkelerde sigara bırakma oranları birdenbire artmış durumda. Arupa'da sigarayı bırakmış yaklaşık bin kişi ile gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, ulusal sigara içme yasağının uygulanması tiryakileri sigarayı bırakmak için motive ediyor. Uzun süredir sigara yasağı uygulanan İtalya'dan araştırmaya katılanların yüzde 40'ı, yasağın sigarayı bırakmalarında etkili olduğunu bildirmiş.
Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere'de sigarayı bırakmış ve en az 1 yıldan beri içmeyenler arasında Pfizer desteği ile Double Helix Development tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları, sigara içme yasağının uygulanmasının sigarayı bırakma motivasyonları arasında en önemli yeri teşkil ettiğini gösterdi ve katılımcıların yüzde 23'ü bunun sigarayı bırakmalarında etkili olduğunu bildirdi. Araştırma, sigarayı bırakanların yüzde 71'inin sigaraya 18 yaşın altında başladığını ortaya koyarken, bırakan kişilerin yüzde 57'sinin ise daha önceden de girişimlerde bulunduğunu gösteriyor.

'Kokain kadar tehlikeli'
Ayrıca araştırmaya katılan tiryakilerin yüzde 75'i sigaranın kokain kadar bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu belirtirken, yüz de 39'u de sigarayı bırakmanın hayatındaki en zor durumlardan biri olduğunu kabul ediyor.
Araştırma sonuçlarına göre, sigarayı bırakma kararını verdiren başlıca nedenler arasında potansiyel sağlık sorunlarına ilişkin endişeler (yüzde 45), sigara satın al ma maliyeti (yüzde 28), aile sağlığı üzerindeki olumsuz etki (yüzde 22) ve teşhis edilen sağlık sorunları (yüzde 22) yer alıyor.