Bedeli ağır olan keyif: Sigara

Bedeli ağır olan keyif: SigaraTürkiye, 26.01.2008, 

http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=364036                

Türkiye, 26.01.2008, M. Necati ÖZFATURA, necati.ozfatura@tg.com.tr

Alkol şişede kalmadığı gibi sigaradaki zararlı maddeler de sarılı olduğu kâğıtta kalmıyor. Boyundan büyük işe kalkıyor ve ölümcül hastalıklara yakalanma riskini ikiye katlıyor. Sigara, 85-100 mm uzunluk ve 4-8 mm genişliklerinde üretilen keyif verici madde olarak biliniyor. Boyu küçük olabilir ama zararı büyük. Her yıl milyonlarca cana ve milyarlarca lira maddi kayba yol açıyor.
Uzmanların sigaraya karşı, uyarıları dinmek bilmiyor. Tiryakilerin bir bölümü bu sayede hayatlarının geri kalanını kazanırken, bir kısmı ise ölümcül hastalıklara yakalanıp ağır bir bedel ödüyor. Sokakta gezenler, çalışanlar belki farkında değil ama sigara sebebiyle meydana gelen ölüm vakaları, terör saldırılarındaki kayıpları gölgede bırakıyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı’nın açık uyarısı: “Terörden 30 yılda 30 bin insan kaybettik, sigaradan yılda 100 bin insan kaybediyoruz. Teröre 30 yılda verdiğimiz kurbanın 3 katını sigaraya bir yılda veriyoruz.” Sigara dumanı keyif verebilir ancak her çekiş insan hayatından biraz daha alıp götürüyor. Sigarada çok sayıda kanserojen madde var. En tehlikeli maddeler, arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluen, amonyak ve propilen glikoldur. Bununla kalsa yine iyi! Her dumanda, ciğerlerimiz füze yakıtı, tiner, tüp gaz, böcek öldürücüsü, oje sökücü, fare zehiri, güve kovucuyla doluyor.
Yasaların onay verdiği tek ölüm!
Sigara insanı öldüren ve yasal olarak satılan tek madde. Dünyada sigara içenlerin sayısı 1 milyar 300 milyon. Bunun 800 milyonu gelişmekte olan ülkelerde. Üretim merkezleri ise zengin ve gelişmiş ülkeler. Bir başka ifadeyle, gelişmiş ülkeler tütünü sömürü aracı olarak kullanıyor. Türkiye, âdeta ucuz sigara merkezi. Sigara piyasasında günde ortalama 17 milyon dolar dönüyor. Uzmanlar, sigara tüketiminin yarıya inmesi durumunda bile Türkiye’nin dışa bağımlılığının ortadan kalkabileceğine dikkat çekiyor. Türkiye’de her yıl sigara sebebiyle 100 bin kişi ölüyor. Tedbir alınmazsa 2025 yılında bu rakamın 250 bine ulaşmasından korkuluyor. Uzmanlar, ilköğretim çağındaki çocukların yüzde 75’inin pasif içici konumunda olduğunu belirtiyor.
Avrupa’da ise halka açık yerlerde sigara tüketimine karşı sıkı tedbirler ve yasaklar var. Avrupa Parlamentosu, 24 Ekim 2007 tarihinde 27 AB ülkesinde kapalı iş yerlerinde ve kamuya ait tüm bina ve taşıma araçlarında sigaranın tamamen yasaklanmasını istedi. Bu yasak ilk kez İrlanda’da uygulandı. 2006’da kapalı yerlerde sigara içilmesini önleyen İskoçya’da 10 ayda kalp krizinin yüzde 17 azaldığı açıklandı. ABD’de 1950 yılında nüfusun yüzde 70’i sigara içerken bugün bu sayı yüzde 21’e düştü. Sigaranın sağlığa ne denli zararlı olduğunu gösteren dehşet verici kanıtlara rağmen, insanların tütün açlığını bütünüyle gidermek mümkün olmuyor. AB tarafından hazırlanan bir rapora göre, Avrupa’da her yıl 650 bin sigara tiryakisi ve 80 bin pasif içici sigaraya bağlı olarak hayatını kaybediyor.
Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) sigara konusunda uyarılarını sürdürüyor. Teşkilatın raporuna göre, sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa sebep olur; spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır ve cildin erken yaşlanmasına neden olur. Sigaranın yol açtığı tehlikeler bununla sınırlı değil. Kanserin yol açtığı ölümlerin yüzde 30’u sigaradan. Günde yaklaşık 10 adet sigara içmek, akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 20 oranında artırıyor. Bu oran, günde iki paket sigara içenlerde yüzde 80’lere varıyor. Akciğer, boğaz, yemek borusu, mesane, pankreas, böbrek, rahim ağzı ve meme kanserinde sigara önemli rol oynuyor.
Aslında lafı uzatmaya gerek yok. Uyuşturucu ölümden önceki son durak. Bu durağa en kestirme giden yol ise sigara. Şimdi, sizlere soruyorum. Halen sigara içmeye devam edecek misiniz?