Sigara yasağı bu kez kurtuluş olsun

Sigara yasağı bu kez kurtuluş olsunBugün, 18.05.2008,

http://www.bugun.com.tr/yazar.asp?yaziID=25782
Bugün, 18.05.2008, Can AKSIN, canaksin@bugun.com.tr
 
Sigara içenler için bu akşam, sigara içtikleri son akşam olsun. Yarın, sabahın erken saatlerinden itibaren bu mereti bir daha kullanmayın. Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un yürürlüğe gireceği 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, sizin de sigaradan kurtulma bayramınız olsun.
 
Kanunun nasıl uygulanacağı gazetemizin diğer sayfalarında geniş şekilde yer alıyor. Onları detayıyla yazmak istemiyorum. Size, diyorum ki, Lütfen ikinci sınıf insan olmaktan kurtulun. Ben 1989 yılının Kasım ayının 26'sından bu yana, ikinci sınıf insan olmaktan kurtuldum. 1989 yılının Ağustos ayının 26'sında, Amerika'nın göbeğinde, Microsoft ve Boeing gibi dev uluslararası şirketlerin merkezi olan Seattle şehrinde, bir arkadaşımla birlikte, lüks bir lokantaya gitmiştik. Bizi kapıda karşılamışlar, çok nazik bir şekilde, sigara içip içmediğimizi sormuşlardı.

O sıralarda biz de sizler gibi sigara içiyorduk. Sigara içiyoruz demiştim. Çok nazik bir şekilde bizi, sigara içenler bölümüne götürmüşler, masamıza oturtmuşlardı. Tuvaletlerin karşısında, neredeyse merdiven altı gibi bir yerdi. İtiraz edip, Sigara içmeyeceğiz, başka masaya geçelim dediysek de kabul etmemişlerdi. O gün kendimizi aşağılanmış, ikinci sınıf insan hissetmiştik. Ve o gün, sigarayı bırakmaya karar vermiştim. Burada bir kez daha, Şu mereti bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum diyenlere sesleniyorum:

O mereti hemen bırakın. Hiç de zor değil. Ben iki kez denedim ve ikisinde de bıraktım. İkinci bırakmam şöyle oldu: Bir doktor dostum, Sigarayı bırakmayı önce beyninizde deneyeceksiniz, sonra vücudunuzdan atacaksınız demişti. 19 yıl önce sigarayı bırakırken ben de öyle yapmıştım. Seattle şehrinde, o hakarete uğradıktan sonra, kendi kendime 26 Kasım, saat 24'te bu sigarayı bırakacağım diyerek, sigarayı beyinden atma işlemini başlatmıştım. 3 ay boyunca da, 26 Kasım'da sigarayı bırakma kararımı herkese söylemiştim. Sonunda tarihler 26 Kasım'ı ve saatler de 24'ü gösterdiğinde sigarayı bırakmıştım ve hâlâ da içmiyorum.

Türk Sineması'nın ''iyi kalpli kötü adamı'' Hüseyin Baradan'ın, akciğerler ameliyatı olduktan sonra söylediği, ''45-50 yıl sigara içtim. 15 yıl oldu sigaraya bırakalı ama, zararları hala peşimi bırakmıyor sözünü unutmuyorum. Ben aynı kanıda değilim. Sigarayı bıraktıktan sonra çok daha sağlıklı oldum. Tüm dünyada erkeklerin yüzde 47'si, kadınların yüzde 12'si sigara içmektedir. Ülkemizde ise erkeklerin yüzde 60 ve üzeri, kadınların yüzde 20-29'u sigara kullanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde, sigara içme oranı hızla düşerken, biz, kendimizi hâlâ az gelişmiş ülke statüsünde gördüğümüz için, bu oranı düşürmemeye devam ediyoruz. Araştırmalara göre, dünyada, her yıl 5 milyon kişi, sigaranın yol açtığı hastalıklardan ölüyor. Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 110 bin kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor.

Sigaranın zararları saymakla bitmez. Türkiye'de 17 milyon kişi sigara içiyor. Sigara, hele bizim gibi yaşı belli noktalara gelen insanların asla elinde olmaması gereken bir nesne. Siz yeter ki, iradenizi kullanıp sigara içmemeye karar verin. Bunu beyninizden atarsanız vücuttan atmak çok kolay. Bütün dünyada insanlar, tütün dumanının zararlarını kavradıkça, havası temiz ortamları tercih ediyor.

Bizim onlardan ne eksiğimiz var. Aklımız mı eksik? Birçok ülke, tüm kapalı iş yerlerinde ve halka açık alanlarda yüzde 100 dumansız ortam yasaları çıkardı. Biz de yarın sabahtan itibaren, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un yürülüğe girmesiyle birlikte, sigarasız-dumansız hava soluma hakkına kavuşacağız.

Bu hakkın, tüm kamu ve özel sektör iş yerlerinde, fabrikalarda uygulanması sağlanmalı. Ayrıca eğlence mekanlarında, lokanta ve kafeteryalarda, alışveriş merkezlerinde, sinema- tiyatro gibi kültürel ortamlarda ve halka açık tüm ortamlarda uygulanmalı. Ancak böylece Sigaraya son, hayata merhaba diyebiliriz.