Sigarayı bırak kanseri kov

Sigarayı bırak kanseri kovTakvim, 14.10.2008.10.2008,

Sigarayı bırak kanseri kov
http://www.takvim.com.tr/2008/10/14/pap107.html
Takvim, 14.10.2008, Prof. Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Sigaraya erken yaşlarda başlanması ve dumanın içe çekilmesi kanseri oluşturan faktörlerdir. Hastalığın en büyük önlemi sigarayı bir an önce bırakmaktır.
Akciğer kanserinin sebebi hastaların yüzde 90'ında sigaradır. Daha doğrusu tütün demek lazım. Çünkü sigara dışında ister puro, ister pipo, ister nargile olsun, önemli olan hangi şekilde olması değil, tütün dumanının solunmasıdır.

HEMEN BIRAKIN
İçilen sigara sayısı ve sigara içilen süre ne kadar fazla ise kanser riski de o kadar fazladır. Mesela, 20 yıl süreyle günde 2 paket sigara içen bir kişide akciğer kanseri riski hiç sigara içmemiş bir kişiye göre 70 misli daha yüksektir. Sigaraya erken yaşlarda başlanması ve dumanın derin olarak içe çekilmesi de kanser oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir. Sigara bırakıldıktan sonra kanser riski yıllar içinde azalmaya başlar. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra kanser ihtimali, hâlâ sigara içmeye devam edenlerin 1/3'ü kadardır. Bunun için tiryakiler sigarayı ne kadar erken bırakırlarsa akciğer kanseri riskinden de o kadar çabuk uzaklaşmaya başlarlar.

HİÇ İÇMEYENLER ŞANSLI
Ama asla unutulmaması gereken, sigara içmiş olanlarda kanser riski, sigarayı bıraktıktan yıllar sonra da hiçbir zaman hiç sigara içmemişler kadar olmuyor. Bu nedenle, en doğrusu hiç sigara içmemektir. Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal madde var ve bunların en azından 40 tanesi kanserojen (kanser yapıcı) maddeler. Benzen, aseton, benzopiren, butan, siyanid, metan, nikotin, akrolin ve hidrazin sigara dumanında bulunan kanserojen maddelerin başlıcalarıdır.

* * *
Dumanaltına maruz kalmayın
http://www.takvim.com.tr/2008/10/14/pap117.html
Sigara içmedikleri halde sigara dumanına pasif olarak maruz kalanlarda, yani dumanaltı olanlarda da kanser riski artmıştır. Dumanaltı olanlar 2 çeşit dumana maruz kalırlar. Bunlardan biri, sigara içen kişinin içine çekip tekrar dışarı üflediği dumandır. Diğeri ise sigaranın yanması sırasında ortaya çıkan dumandır ki buna yan duman ya da ikinci el duman ismi verilir. İşte bu yan dumanda sigara içimi sırasında içe çekilen dumanda bulunan karsinojenlerin (kansere yol açan maddeler) hepsinin bulunduğu gösterilmiştir. Hatta, bu duman sigaranın filtresinden geçmediği için, içindeki karsinojen maddelerin içe çekilen dumandan 100 misli fazla olduğu da belirlenmiştir.
Light da zararlı
http://www.takvim.com.tr/2008/10/14/pap118.html
Light sigaraların daha az bağımlılık yaptığı ya da daha zararsız oldukları büyük bir aldatmacadan başka bir şey değildir. Aksine light sigaralar daha fazla içilmektedir. Çünkü insanlar bunu bir çeşit zararsız sigara gibi algılamaktadır. İçindeki nikotin miktarı daha düşük olduğundan daha fazla sigara içme isteğine neden olmaktadır. Light sigaraların bir olumsuzluğu da sigarayı bırakmak isteyenlerin daha hafif, zararsız diye bunlara yönelmesine neden olmalarıdır. Light sigaralar gibi mentollü sigaraların da sağlığa verdiği zararların hiçbir farkı yoktur.
Nargile 50 sigaraya bedel
http://www.takvim.com.tr/2008/10/14/pap120.html
Nargile de tütün içmenin bir başka türüdür. Tömbeki adı verilen özel tütünün yakılmasıyla oluşan duman, sudan geçtikten sonra aynı sigara gibi içiliyor. Bir nargile içimi sırasında 3 gram tütün ve 5 gram kömür yakılıp, toplam 2.25 miligram nikotin ve 242 miligram partiküler madde alındığı biliniyor. Böylelikle bir nargile içimi sonucunda alınan nikotin miktarı, 50 tane sigara içilmesi ile alınan nikotin miktarına eşit oluyor. Nargile dumanındaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı sigara dumanındaki düzeye göre de oldukça yüksek.