Sigara,

SigaraTarsus Haber, 09.03.2009,

http://www.tarsushaber.com/yazi_detay.php?Yazi_id=436&yazar=421
Tarsushaber, 09.03.2009, İsa AYDIN
 
Tarsus Kaymakamlığınca yürütülen gençlik hizmetleri projesi kapsamında oluşturulan Sağlık Hizmetleri Kurulunca “Sigaranın sağlığa zararı” konulu 75. Yıl Kültür Merkezi’nde 5 Mart 2009 tarihinde bir konferans düzenlendi. Özellikle öğrencilere yönelik düzenlenen bu konferansın aslında daha geniş kitlelere de düzenlenmesinin büyük yarar getireceğine inanıyorum. Konferansa konuşmacı olarak katılan Adana İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Uz. Dr. Nurettin Özdener’in konuşmalarından bir bölümünü noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşmak istiyorum.
         “Sigara kullanımı halk açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın; ölüme, sakatlıklara ve hastalıklara neden olduğu, yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu bilimsel bir gerçektir. İnsanlık tarihinde tütün en acil sağlık afetlerinden birisidir. Sigara bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedenidir. Ülkemizde son 20 yılda sigara tüketiminin giderek arttığı ve her yıl yüz bine yakın insanımızın bu alışkanlığa bağlı ikincil hastalıklardan öldüğü bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre sigara otuzdan fazla hastalığın nedenidir ve öldürür. Sigara dumanında 4 binden fazla zehirli kimyasal madde bulunduğu ve bunlardan 40 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiştir. Bu zararlardan korunmanın tek çaresi kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması, dumansızlaştırılmasıdır.
         Ülkemizde de sigara içmek yaygın bir alışkanlıktır. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü, dünya ülkeleri arasında yedinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde yaklaşık 17 milyon kişi sigara kullanmaktadır. Ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği ve Türkiye’de 2020’de kanser vakalarının %2 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Özellikle 18 yaşından küçük çocuklarımıza sigara aldırmayalım. Kanunende suç teşkil eden 18 yaşından küçüklere sigara satışına engel olmak açısından oldukça önemlidir.
         Sigara içmenin yalnız sigara içen yönünden ele alınması yeterli bir yaklaşım değildir. Özellikle dünyada 1 milyar, Türkiye’de 12 milyon çocuğun evlerinde 11 milyon çocuğun kamusal (Okul, sağlık kuruluşu, taşıma araçları vs) toplam 23 milyon çocuğun pasif içici olduğu düşünülürse bu konuda vurgu önem kazanmaktadır. İçen bireylerin yakın çevresinde yaşayan çocuklarda ani ölümler, orta kulak ve solunum enfeksiyonları ve astım daha sık görülürken, erişkinlerde kalp hastalıkları ve akciğer kanseri sigara dumanına maruz kalmayanlara göre daha sık görülmektedir. Sigarada bulunan zehirli maddelerden sadece bir kaçı nikotin, karbon monoksit, hidrojen siyanür, arsenik tolüen, amonyak, kadmiyum..
         Sigara içmeye bağlı hastalık risklerinden bazıları:
         Akciğer Kanseri riski: 13-22 kat
         Kronik Bronşit riski: 2-24 kat
         Damar hastalıkları riski: 2-4 kat
         Gırtlak Kanseri riski: 16 kat
         Yemek borusu kanseri riski: 8-10 kat
         Prostat Kanseri Riski: 2 kat
         İnme Riski: 2-22 kat
         Zararları konusunda kuşkuya yer vermeyen bilimsel araştırma sonuçları sigara ile mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda yapılacak mücadele yollarından ilki sigaraya başlamanın önlenmesi olmalıdır. Diğerleri ise içenlere bırakmaları için yardımcı olunması ve içmeyenlerin çevresel dumandan zarar görmelerini önlemektir”
         Tüm bu bilgiler doğrultusunda hala sigara içmeyi sürdürüyor ve içende ölecek içmeyen de diyorsanız Zıkkımın Kökünü!! İçmeye devam edin ama bizleri de zehirlemeyin diyorum.