Bilmek kurtuluşları oluyor

Bilmek kurtuluşları oluyorHürriyet, 18.05.2009,

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=11667332&yazarid=109
Hürriyet, 18.05.2009, Prof. Dr. Mikdat KADIĞLU

Geçen hafta çok önemli, ilginç bir proje kapsamında Sakarya Üniversitesi'ndeydim. Örnek olması için “Bağımlı Olma Özgür Ol” projesini herkese tanıtmak istiyorum.


Sakarya Üniversitesi, çağımızın vebası nikotin bağımlılığına karşı savaş açmış. Bu proje kapsamında benim de katıldığım bulunduğum etkinlik en az adı kadar enteresan bir bilgi yarışmasıydı: “Nikotin-El Malumatfuruş” Kulüplerarası Ödüllü Bilgi Yarışması. Amaç, eğlenceli bir formatta, tütün ve nikotin bağımlılığıyla ilgili bilinç ve bilgi düzeyini artırmak.
Öğrenci kulüpleri kendi aralarından seçtikleri üçer kişilik gruplarla kıyasıya yarışıyor. Yarışmanın duyuru afişinde “Çok eğleneceksiniz, çok şaşıracaksınız. Çok şey öğreneceksiniz ve bilmek kurtuluşunuz olacak” yazıyordu. Gerçekten katılan herkesin, o gün orada bir yandan eğlenceli vakit geçirirken bir yandan da tütün ve tütün mamulleriyle ilgili birçok şaşırtıcı gerçeği ilk kez duyduğuna şahit oldum.

HAYRET VERİCİ VERİLER

Ulusal sağlığımız ve ulusal ekonomimiz açısından olayın boyutunun ne denli büyük olduğuna şaşıranlardan biri de bendim. Ülkemizin sağlık sistemindeki yetersizliklerle ilgili sürekli şikâyet ederken, her yıl sigara satın almak için ülkece ödediğimiz parayla günde 3-5 hastane yapabileceğimizi bilmek kimi şaşırtmaz ki!
Canavar kabul ettiğimiz trafik yüzünden her yıl 5 bin vatandaşımızı kaybettiğimizi biliyoruz. Peki bu sayının 20 katının (110 bin kişi) her yıl sigaraya kurban edildiğini biliyor muyuz? Ya da size “dünyada en sık görülen sekiz ölüm sebebinin kaçı sigarayla doğrudan ilişkilidir” diye sorsaydım, altısı diyebilir miydiniz? Bu denli zarar veren bir maddeyle karşı karşıyayken, sigara içmeyi deneyen her dört gençten üçünün ileriki hayatlarında sigara bağımlısı olduğunu bilmek, sizi de ürkütmez mi?
Zamanında bunları bilseydiniz, denemek ya da denememek konusundaki kararınızda daha temkinli olmaz mıydınız? Sigaradaki dört bin çeşit zehirli kimyasalın yanı sıra, nikotinin de toksik bir madde olduğunu öğrenmek; eğer 20 sigara birden içilebilseydi, bu dozda nikotinin bir insanı rahatlıkla öldürebileceğini bilmek; size de sigara içenlerin aslında yavaş yavaş öldüğü gerçeğini hatırlatmaz mı? İşte bu ve benzeri bilgileri, tütün endüstrisinin hedef kitlesi olan gençlere doğru ve etkin şekilde aktarmak, bilmelerini sağlamak, hem onların kurtuluşları hem de ülkemizin kurtuluşu oluyor aslında...

İŞTE YARATICI SLOGAN

Sakarya Üniversitesi Tütün Kontrolü Koordinasyon Kurulu, yeni bağımlıların oluşmasını engellemek için, gençlere kendi sosyal ortamlarında ve onların hoşlanacağı organizasyonlarla ulaşmaya çalışıyor. Yarışmadan birkaç gün önce üniversitede “Müzik Hayattır, Sigara Onu Senden Alır” temalı klasik müzik, caz, heavy metal, rock konserleri düzenlenmiş. Bahar şenliği adı altında üniversiteleri saçma sapan bir panayır yerine dönüştürenlere böyle yararlı amacı ve içeriği olan etkinlikleri öneririm.
Kurula başkanlık eden Göğüs Hastalıkları uzmanı Yard. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, sohbetimizde, konserlerde kullandıkları sloganlardan örnekler verdi. En çok hoşuma giden sloganla bitireyim bugünkü yazımı. Sigara içmeyi büyümek ve özgür olmakla eşdeğer sayan gençler duysun sesimi...