Kısırlığın en yaygın sebebi

Kısırlığın en yaygın sebebiGazete Vatan, 23.05.2009,

http://bizimkahve.gazetevatan.com/yazardetay.asp?yaid=105&yaz=Ay%C5%9Fe%20Ayd%C4%B1n
http://www.ayseninikizleri.com/YaziDetay.aspx?ArticleID=466
Gazete Vatan-Bizim Kahve, 23.05.2009, Ayşe AYDIN, aaydin@gazetevatan.com
 
Kadınlar kırışıklardan, erkekler iktidarsızlıktan sigarayı bırakıyor
 
31 Mayıs tüm dünyada “Sigarasız Dünya” günü olarak kutlanıyor. Ayrıca
19 Temmuz’da tüm kapalı alanlarda sigara içme yasağı başlıyor. www.bırakcekgonder.com’un tanıtım gününde, 9 Eylül Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Kılınç ile sigarayı masaya yatırdık. Sigara içiyorsanız önce kendiniz, sonra sevdikleriniz için iyi bir şey yapın ve
işe bu röportajı okumakla başlayın.


Niye Batılı ülkelerde sigara tüketimi azalırken, bizde artıyor?
Toplum daha bilinçli ve eğitim düzeyi yüksek. Ayrıca sigara üreticileri oralarda ödedikleri ağır tazminatlar nedeniyle pazarı bizim gibi gelişmekte olan ülkelere kaydırıyorlar. Daha uzun süreli kullanıcı olacakları için, çocuk yaştaki gençleri hedefliyorlar. Avrupa’da yasakların etkisi oldu. Yasak kararı çıktıktan sonra, bizim de danışanlarımız arttı.

Sigara tiryakiliği tıpta ne anlama geliyor?
Bir hastalıktır. Uzman doktor yardımıyla tedavi üç aşamada gerçekleşir. İlki ve en önemlisi nörokimyasal tedavidir. Sonra işin psikolojik ve sosyal boyutu ele alınır.

Uzman doktordan kastınız kim? Psikiyatrlar mı, göğüs hastalıkları doktorları mı?
Psikyatrların çoğu, bu konuya hakim değil. Sigara tedavisi başlı başına uzmanlık gerektirir. Bu alanda çalışmış akciğer ve göğüs hastalıkları doktorları var. Onlardan yardım alınmalı. Sigaranın ne olduğundan başlanarak, hastaya işin tüm boyutları anlatılmalıdır.

Peki sigara nedir?
4 binden fazla maddenin bileşimidir. Bunları genel olarak sınıflandırırsak; nikotin bağımlılık yapar, karbonmonoksit kandaki oksijenin yerini alır, arsenik, benzen, kurşun, formaldehit vb. kanser yapıcı maddelerdir, siyanür, amonyak, aseton, azotoksit ise zehirdir.

Bırakmak isteyenlere önerileriniz nedir?
Sigaraya karşı olumsuz düşünce geliştirsinler, sigara içmeyi tetikleyen davranışları keşfetsinler, hatta mümkünse bunları bir yere yazıp, tek tek önlemini alsınlar. En önemlisi yoksunluk belirtilerini kontrol etmek amacıyla, tıbbi tedavi için doktora başvursunlar. Elektronik sigara gibi bilimselliği kanıtlanmamış yöntemlerden kesinlikle uzak durulması gerek.

Sigara içen anne babalar çocularına nasıl rol model oluyor?
Çocuklar kesinlikle içmeye daha meyilli oluyor. Çocuk gördüğünü kaydetiyor ve yeri geldiğinde kopyalıyor. Çocukluğunda duman soluyan kişinin sigarayı bırakma zorluğu, solumayana göre 3 kat fazla. Pasif içici haline gelen çocuklarda astım ve alerji oluyor. Anne hamileyken içerse ya da pasif içici haline gelirse bu hastalıklar doğuştan oluyor. Çocuk olan evde balkonda bile sigara içilmesini istemediğimizi sık sık söylüyoruz.

Yani sigara içinler kendileri dışında,tüm pasif içicilerin sağlığını da tehdit ediyor...
Evet ve bu gerçekten çok üzücü. Hiç sigara içmeyen insanın akciğer kanserinden ölmesinin nedeni tesadüfi değil, sigara içilen mekanlarda fazla bulunmasıdır. Ortamda içilen sigaranın 1/4’ünü soluyorsunuz. Bir bara gidip iki saat kaldığınızı düşünün. 200 sigara içilse, siz hiç içmesiniz bile 50 tane sigara içmiş kadar oluyorsunuz.

Korunma yolu yok mu?
Kapı açmak, ayrı bir odaya geçmek, havalandırma kullanmak vs... Hiçbiri işe yaramaz. Bu yüzden sigara yasağı birçok pasif içicinin hayatını kurtaracak.

Sigarayı bırakmak isteyen kişiye nasıl yardımcı olabiliriz? Doğru yaklaşım nedir?
Eşinize “İradesizsin, zıkkım iç” demek çözüm değildir, aksine sigara içmeyi tetikler. Sizden koşar adım kaçar, metresine yani sigaraya daha büyük bir aşkla bağlanır. Ona bunun bir hastalık olduğunu, kendisine ve ailesine zarar verdiğini, bu hastalıktan kurtulmak için bilimselliği kanıtlanmış yöntemler olduğunu söyleyebilir ve bir doktora başvurmayı önerebilirsiniz. Sigarayı seven kişinin bunu hayatıyla ödeme riskinin yüksek olduğu, Rus Ruleti’nde bile ölüm riski 1/6 iken, sigarada 1/2 olduğu, dolayısıyla kısa süreli keyif veren bu maddeyi kullanmanın hiç de akılcı olmadığı vurgulanabilir.

Kısırlığın en yaygın sebebi

Akciğer kanseri olma riski, içmeyene göre 30 kat fazladır.
Pasif içicilerin, duman solumayana göre akciğer kanseri olma riski 2 kat fazladır.
Kalp krizi geçirme riski, içmeyene göre 10 kat fazladır.
KOAH (muzmin bronşit) olma riski, içmeyene göre 15 kat fazladır.
Kısırlığın en önemli ve yaygın sebebidir. Çocuk isteyen kişiler sigarayı bırakırlarsa şansları artar.
Kadınlarda meme, yumurtalık, rahim ağzı kanseri, düşük ve erken doğum riskini artırır. Ayrıca erken yaşlandırır ve ciltte kırışıklara yol açar.
Erkeklerde cinsel güçsüzlüğün ve prostat kanserinin en önemli nedenidir.
Sağlık pek ciddiye alınmıyor ama kadınlara “kırışıklık” erkeklere “iktidarsızlık” dediğimiz an, “Aman, o zaman bırakalım” diyorlar.

Sigarayı bırakmak isteyenleri motive edecek bir kampanya www.bırakcekgonder.com

31 Mayıs “Sigarasız Dünya” gününde, “Bırak, çek, gönder. Taksim’de sen de yüzünü göster” sloganıyla bir kampanya gerçekleşiyor. Sigara tiryakilerinin grup hareketiyle, topluluk bilinciyle daha çok motive oldukları düşünülerek böyle bir kampanya hazırlanmış. Bırakmaya karar verdikten sonra fotoğrafınızı çekiyor, duygularınızı bir mesaj olarak ekliyor ve www.birakcekgonder.com adresine yolluyosunuz ve 31 Mayıs’ta milyonlar Taksim Meydanı’nda sizi alkışlıyor. Bence çok hoş! Daha fazla bilgi için: www.sigarayason.com