Tiryakilerin son 50 günü,

Tiryakilerin son 50 günüSabah, 31.05.2009,

 http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/safak/2009/05/31/tiryakilerin_son_50_gunu
Sabah, 31.05.2009, Erdal ŞAFAK, erdal.safak@sabah.com.tr
 
Bugün Sigarasız Bir Dünya Günü kutlanıyor. Bu anlamlı günün arefesinde Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi şöyle bir açıklama yaptı:

Sigara yasağını hafifletme girişimleri var. Sigaranın neden olduğu hastalıkların ve ölümlerin devam etmesinden para kazanmayı istemek ahlak dışıdır!
Türk Tabipleri Birliği neden durduk yerde Akan suları durduracak bu açıklamayı yapma gereği duydu? Anlatalım.
Bilindiği gibi, 19 Mayıs 2008'den bu yana kapalı mekânlarda sigara içmek yasak. Ancak lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane, gece kulübü gibi işletmelere 18 aylık geçiş süresi tanındı.

Açık havada da yasak
İşte bu süre 19 Temmuz'da doluyor. O tarihten itibaren söz konusu mekânlarda da sigara içilemeyecek. Hem kapalı, hem de açık bölümlerinde!
Evet, açık hava bölümlerinde de. Çünkü yasada o bölümler de yasak kapsamında sayılıyor:
Kara, deniz ve hava toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilemez. (Bu, terminallerin açık bölümlerinde, vapurların güvertelerinde de sigara içilemeyeceği anlamına geliyor.)
Eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ürünleri tüketilemez. (Açık ve kapalı ayrımı yapılmadığı için bu işletmelerin her yerinde sigara yasaklanıyor.)
Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerle bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamaz. (Bu maddeyle de statlarda, açık hava konserleri düzenlenen yerlerde, o çok ünlü eğlence mekânlarında, hatta otellerin açık havuzlarının çevresinde bile sigara içilmesi yasaklanıyor.)
Hemen belirtelim: Sadece sigara değil yasaklanan; pipo, puro ve nargile, enfiye de kapsama giriyor.
19 Temmuz yaklaştıkça, yasaktan etkilenecek sektörlerde sızlanmalar arttı.
Örneğin Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu, kahvehane ve restoran sektöründe 3 milyon kişinin çalıştığını, yasak yüzünden en az 1 milyonunun işini yitireceğini öne sürerek, ek geçiş süresi istedi.
Aynı şekilde Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi işletmelerde sigara içilecek yer hazırlanmasına izin verilmesi çağrısında bulundu.
Ve nihayet, aralarında büyük ve ünlü eğlence mekânları temsilcilerinin de bulunduğu bir heyet Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan yasağın yumuşatılacağı bir yasa değişikliği ricasında bulundu.

Geri adım yok!

Bu girişimlerin tümü de sonuçsuz kaldı. Hükümet yasanın Harfi harfine uygulanmasında direniyor.
Üstelik Dünya Sağlık Örgütü'nün gözü Türkiye'de: En küçük tavizin, yumuşamanın bile yasanın caydırıcılığını ortadan kaldıracağı uyarısında bulunuyor.
Bu koşullarda işletmeler ya açık hava bölümlerinde özel alanlar hazırlayacaklar ya da yumuşak karından yararlanacaklar: Yasağı uygulamak büyük ölçüde müşterilerin şikâyetine bağlı olacak.
Bakalım kaç işletme yasağı çiğneyenleri şikâyet ya da ihbar etmeye kalkışacak müşterilerine hoşgörü gösterecek? Göreceğiz.