Gelecek nesillerin sağlıklı yaşamları

Gelecek nesillerin sağlıklı yaşamlarıYenigün, 18.07.2009,

http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=koseyazilari&yazarID=44&yaziID=13419
Yenigün, 18.07.2009, İbrahim PAKER
 
En yaygın ve toplumsal boyutta kullanılan sigara, tütün bitkisinin kurutulmuş olan yapraklarından hazırlanır.
Sigara bağımlılığına neden olan kimyasal madde nikotin, sigaradan ilk nefesin çekilmesi ile birkaç saniyede beyine ulaşarak bazı merkezleri uyarmak suretiyle etkisini gösterir.
Uzmanlar, nikotin alımının kesilmesinden sonra ilk 24 saat içinde sigara için dayanılmaz bir istek, huzursuzluk, kızgınlık, endişe, dikkati toplama zorluğu, kalp hızının azalması, iştahın artması gibi bulguların ortaya çıktığına dikkat çekerek, bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Madde kullanımı kişinin biyolojik yapısında zamanla değişikliklere yol açar ve ara sıra da olsa kullanan kişinin bundan kaçınması mümkün değildir. Madde kullanımının irade ile bir ilişkisi yoktur diyorlar. Bu nedenlerden dolayı, sigara bağımlılığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından artık ilaç ve madde bağımlılığına benzer bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Dünyada tütün kullanımı küresel bir sağlık sorunu olarak tanımlanmakta; korunabilir hastalık ve ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Bu kadar önemli olan sorunun çözümü de belli: Tütünsüz toplumlar ve ortamlar.
TÜİK’in, Nisan ayında Küresel Tütün Kullanımı ile ilgili yaptığı açıklamaya göre; ülkemizde 15 yaş üzerinde her 100 erkeğin 48’i ve her 100 kadının da 15’i tütün kullandığı tespit edilmiştir. Sigara dumanından pasif etkilenim (pasif içicilik) düzeyi de yapılan farklı çalışmalar sonuçlarına göre oldukça yüksek.
Tütün kontrolü konusunda kapsamlı yasal düzenlemesi bulunan sayılı ülkeler arasına girmiş olan ülkemizde kanunun iki aşamada uygulanması söz konusudur. Toplum; kanunun ilk aşamasının uygulanmaya başladığı 19 Mayıs 2008 tarihinden bu yana düzenlemelere alışmış; hatta son dönemlerde hızlı bir artış içinde olan duyarlılık artırma çalışmaları sayesinde de ikinci ve son aşama olan 19 TEMMUZ 2009’u bekler duruma gelmiştir.
Bu aşamada uygulamanın ertelenmesine yönelik atılımlar son saatlere kadar devam edecektir.
Ancak, gelecek nesillerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için çıkılan bu yoldan artık dönüş olmayacaktır.