Uyuşturucu bağımlısı olduğumuz için sigara içeriz

Uyuşturucu bağımlısı olduğumuz için sigara içeriz!Gazeteport, 21.08.2009,

http://www.gazeteport.com.tr/NEWS/GP_526355
Gazeteport, 21.08.2009, Yavuz SEMERCİ
 
 (Bu yazı sigarayı bırakmak isteyenleri cesaretlendirmek amacıyla kaleme alınmıştır. Bırakma niyeti taşımayanlara faydası ve anlamı yoktur.)

Geçen gün arkadaşım anlattı. Sigarayı bırakmak zor diyenlere İsmet İnönü hep aynı yanıtı verirmiş: “Sigarayı bırakmak çok kolaydır. Mesela ben 50 kere bırakmışımdır…

Sigarayı bırakmayı deneyenlerin başına sıklıkla gelen, tekrar geri dönüştür. Dönüşler hayal kırıklığı yaratır ve bırakma istediğinizi yok eder. 

Sigarayı bırakalı bir ay oldu. Henüz yolun başındayım. İlk günler çok sıkıntılıydı. Sigarayı bir alışkanlık olarak görenler yanılıyor. Sigara içmek aslında uyuşturucu bağımlılığının kendisi.  Diğer uyuşturuculara göre kurtulması daha kolay bir uyuşturucu, o kadar

Mücadele ettiğiniz şeyin alışkanlıktan öte nikotin bağımlılığı olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Damarlara enjekte edilen eroinden daha çabuk etki gösteren nikotine bağımlı hale geldiğinizde, sigara içmediğiniz her an huzursuzluk yaşıyorsunuz. 

Bilimsel görüş diyor ki; “Kandaki nikotin miktarı sigara içtikten yarım saat sonra yarıya, bir saat sonra dörtte bire düşer. Yani son içtiğinizden yarım saat sonra nikotinin geri çekilme ya da “nikotin yoksunluğunun” huzursuzluğu başlar. Ve bu huzursuzluk giderilmesi için sigaraya özlem duyulmasına yol açar. Sigara içerek rahatlama sağlanır. Yani sigara içildiğinde sağlanan rahatlama, aslında uyuşturucu bağımlılığının yarattığı huzursuzluğun giderilmesinden başka bir şey değildir… Huzursuzluk, güven eksikliği, özlem bir önce yakılan sigaradan alınan nikotinin azalmasından kaynaklandığını pek çoğumuz fark etmiyor. Sigara içmeyenlerde görülmeyen huzursuzluğun sigara içenler de gözükmesinin nedeni bu uyuşturucuya olan bağımlılıktan kaynaklanıyor…”

***

Elbette bu gerçeği bilmek “sigarayı bıraktım, artık içmeyeceğim” demeniz için yeterli değil. Oğluma ve kızıma verdiğim sözü yerine getirmek için başladığım bu mücadeleyi kazanmaya çalışıyorum. Ve sanıldığı gibi kilo almıyor tam tersi kilo veriyorum. Çünkü her gün yaklaşık 2 saat (mutlaka vakit ayırarak bazen sabah 6’sında bazen gecenin köründe) yürüyorum. Masamın üstünde, arabamda, yatağımın başında su bulunduruyorum. 

Akşam 7’den sonra yemek yemiyorum. Ve kendime sürekli “basit bir alışkanlıkla değil, uyuşturucuyla mücadele ediyorsun” telkininde bulunuyorum. Hafife alınmayacak bağımlılık yaratan uyuşturucu bir maddeden kurtulmaya çalıştığınızı hiç unutmayın…

Pek çok arkadaşım sigarayı bırakınca daha uzun mu yaşayacaksın diye soruyor… Haklılar. Bunu bilmek mümkün değil. Ama gün ve gün, yaşamımı etkileyen olumlu gelişmeler görüyorum. Sigara içerken üzerinize sinen o kokunun bile ne kadar kötü olduğunu hissetmek tek başına yeterli bir neden aslında. Sabahları daha dinç uyanmak, kendinizi sağlıklı hissetmek güzel bir şey. Yıllardır yediğiniz, içtiğiniz şeylerin farklı ve keyif veren tatları olduğunu keşfetmek bile sigarayı bırakmak için yeterli bir neden sayılabilir.

Ben  uyuşturucu ile mücadele ettiğimin farkında olduğumdan, nikotin sakızı alarak gerginliklerimi giderdim. İlk günlerde bu sayı 10 adet (düşük dozda) sakıza kadar çıkmışken, şimdi günde 2’ye indirdim. Bu hafta onu da terk edeceğim.

Daha önce de söyledim, tekrar edeyim: Sigarayı bırakmak sandığınız kadar zor olmaya bilir. Nikotinin sizi kandırmasına izin vermeyin.