İş işten geçmeden!,

İş işten geçmeden!Bizim Sağlık, 27.09.2009,

http://www.bizimsaglik.com/c/ho.asp?id=6326
Sözcü-Bizim Sağlık, 27.09.2009, Coşkun BEL, cbel@bizimsaglik.com
 
 
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; sigara içiciliğinde dünya birincisiyiz. Son 20 yılda sigara tüketimi yüzde 80 oranında arttı. Her yıl 100 bin insanımız, sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor…
 
 
Kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri gibi birçok ciddi hastalığın birinci sorumlusu sigaradır...
 
72 milyonluk nüfusumuzun yarısının sigara içtiği tahmin ediliyor… Bence, bu tahmin doğrudur, gerçekçi bir sayıdır. Yürüdüğümüz caddeler, sokaklar sigara içen insanlarla dolu…

Sigara yasağından önce bütün kapalı alanlarda sigara içiliyordu. İçmeyenler, içenlerle aynı ortamda olduklarından aynı kaderi paylaşmak zorunda kalıyorlar, yani ölüme birlikte gidiyorlardı…
 
İşin ilginç yanı; sigara içenler, içmeyenlerin sağlıklarını düşünmeyecek kadar bencil olabiliyorlar. Sigara, yalnız içene değil, çevresindekilere de ciddi zararlar veriyor. Başkasının sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler de hayatlarından oluyorlar. Yani her yıl 20 bin kişi sigara içmediği halde ölüyor… 
 
Uzmanlar, ortamda içilen her 5 sigaranın, içmeyenlerin 1sigara içmesine neden olduğunu söylüyor. Sigara içenler çocuklarına da kötü örnek olduklarının farkında değil!
Pasif içiciliğin çocuklar üzerindeki etkisi, çok daha fazladır. Ülkemizde çocuklardaki pasif içicilik oranının yüzde 75 civarında olduğu tahmin ediliyor. Sizin anlayacağınız, ev ortamında anne ya da ve babanın sigara içmesi çocukları etkiliyor.
 
Uzmanlar, pasif içiciliğin çocuklarda zihinsel gelişimi etkilediği ve davranış bozukluğu yaptığı görüşünde.  Annesi gebelik süresince sigara içen çocukların okul başarıları daha düşük oluyor ve dikkat eksikliği sorunu yaşıyorlar.
Bu çocuklar, ilk 1 yaşları boyunca sigara içmeyen anne-babaların çocuklarına göre daha sık bronşit ve zatürreeye yakalanıyorlar. Astım ve orta kulak iltihabı riski de artıyor…
 
Geçenlerde bir arkadaşım aradı. Akciğer kanseri teşhisi konulan bir yakını için tıbbi yardım istiyordu. Yani tedavi için bir doktor tavsiye etmemi rica etti. Geçmiş olsun dileklerimden sonra ben sormadan kendisi anlattı. Günde 1-2 paket sigara içiyormuş…
Akciğer kanserlerinin birinci sorumlusu sigaradır.
 
Uzmanlar, akciğer kanseri teşhisi konulan hastaların sadece yüzde 20sinin ameliyat şansı olduğunu söylüyor. Kanser sadece akciğerde ise üç santimetreden küçükse ve yassı hücreli kanserse bu hastaların ameliyat sonrası beş yıllık yaşam süreleri yüzde 75in üzerinde oluyor…
 
Tabii bu noktada hemen akla şu sorular geliyor. Sigara içinler kanser riskini nasıl görmezlikten geliyorlar? Sigara yasaklarını protesto edeceklerine sigarayı bırakmak, daha mantıklı değil mi? Kanser denen illet hastalığa yakalandıktan sonra iş işten geçmiş oluyor!