Çocukken sigara dumanına maruz kalanların..

Çocukken sigara dumanına maruz kalanların kanser olma riski artıyorhttp://blogcuanne.com, 11.12.2009,

http://blogcuanne.com/2009/12/11/cocukken-sigara-dumanina-maruz-kalanlarin-kanser-olma-riski-artiyor/
Blogcuanne, 11.12.2009, Elif DOĞAN
 
Dumur olmuştum.
Bundan yaklaşık bir sene önce annemlerin kafesinde otururken karı-koca olduğunu tahmin ettiğim bir çift gelmişti. Kadın ben diyeyim sekiz, siz diyin dokuz aylık hamileydi.
O zamanlar kapalı yerde sigara içmek henüz yasaklanmamıştı. Oturdular, siparişlerini verdiler, ve beklemeye başladılar. Adam kadının karşısında sigara yaktı. Ben içimden “Adamın yaptığına bak, karısını dumana maruz bırakıyor” diye düşünürken karşımda oturan kayınvalidem “Oldu mu şimdi yani, baba olarak annenin karşısında sigara içmek yakıştı mı?” gibi bir şeyler demeye kalmadan kadın da çıkarıp çot diye bir sigara yaktı. Bir yandan da “Sadece baba içse iyi, anne de içiyor, hi hi hi” diye kendince espri yaptı.
Oracıkta o kadının doğacak çocuğunu evlat edinmek istedim. “Be hey anne olmaya soyunan kişi… Hamile kalabilmeyi bir çocuğun sorumluluğunu alabilmek için yeterince ehliyet mi sanıyorsun? Kendinken ne halt içersen içseydin, ama karnındaki bebeğin neye maruz kaldığını, ne gibi risklerle karşılaşabileceğini gerçekten bilmeyecek kadar aptal mısın, yoksa bilmezlikten gelecek kadar sorumsuz mu?!” diye haykırmak istedim. Tabii ki yapamadım. (Bu arada kadın, benim orada olduğum 45 dakika içinde üç tane sigara içmişti. Gün boyunca ne kadar içtiğini tahmin bile etmek istemiyorum)
Evet, sigara yasağı geldi, yaşasın. Her ne kadar birçok işyeri yasağı delmek için formüller arasa, “Yok buranın üçte biri kapalı, yok üstü açık ama şurası şöyle” gibi ipe sapa gelmez mazeretlerle müşterilerine içirtmeye çalışsa da kıraathanedeymiş gibi hissetmeden dışarıda yemek yemek, sigara kokmadan gece bir yerde bir iki kadeh bir şeyler içebilmek hayal olmaktan çıktı.
Her ne kadar kapalı alanda sigara içmek yasaklandıysa da insanların evlerinde, arabalarında ne yaptıklarına kimse karışamaz. İşte Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi‘nin hazırladığı, evde fosur fosur sigara içerken kapı-pencere açarak çocuklarını koruduklarını düşünenlerin, ya da dumanın sadece içene zararı olduğunu zannedenlerin kesinlikle okuması gereken bir basın bildirisi:
 
(Blogcu Anne’nin notu: Bu konuda fanatizme varan bir taraflılığım olduğu herhalde aşikâr. Anne-babanın sigara tiryakisi olduğu bir evde büyümüş olarak ben de sigara dumanından nasibimi almışımdır. Birçok şeyi annemlere hatırlatınca “Nasıl yapmışız, nasıl arabada siz varken sigara içmişiz” diye hayrete düşüyorlar. O, 30 yıl önceydi. Hollywood artistlerinin ellerinden sigarayı bırakmadığı, sigara içmenin bir karizma unsuru sayıldığı, sigaranın zararları konusunda bu kadar çok şeyin bilinmediği bir dönemdi. Günümüzdeki verilerle hamileyken sigara içen kadınlara, çocuğunun yanında tüttüren anne-babalara anlayış göstermem kendi adıma mümkün değil. Ne bireysel özgürlük, ne başka bir şey…)

 

Çocukken Sigara Dumanına Maruz Kalanların Kanser Olma Riski Artıyor

 Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü ve Mayo Klinik’in ortak çalışmaları sonucunda, çocukken sigara dumanına maruz kalmanın erişkin yaşta akciğer kanseri riskini arttırdığı ortaya çıktı.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar sigara dumanına maruz kalan yetişkinlerin hastalıkları üzerine odaklanırken, çocukluk döneminde sigara dumanı maruziyetinin daha sonraki etkileri konusunda yeterince bilgi içermiyordu.
Amerikan Kanser Araştırma Derneği Dergisi’nin Aralık sayısında yayınlanan araştırmaya göre ise, çocukluğunda sigara dumanına maruz kalan erişkinlerin, kendileri sigara içmeseler bile, daha fazla akciğer kanseri olduklarına dair verileri orata koydu.
Araştırmaya katılan kişilerin DNA’larının incelenmesi ile de MBL2 gen aktivitesi olanlarda bu riskin daha da arttığı saptandı. Çalışmayı yöneten Dr Curtis Haris “Çocukların sadece çocukluktaki sağlıkları için değil, erişkin dönemdeki sağlıkları için de sigara dumanına maruz kalmamaları gereklidir.” dedi.
Marmara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof Turgay Çelikel: “Sigara içmek akciğer kanser riskini 20 kat arttırıyor. Kendisi içmediği halde sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerde ise bu risk 2 kat artıyor. Türkiye’de her yıl 40 binden fazla yeni akciğer kanseri hastası teşhis ediyoruz. Üstelik sigara içmeyenlerde de bu kanserleri görüyoruz. Bunun en önemli nedeni başkasının sigara dumanına maruz kalmaktır. Bu konuda koruyucu tedbirler alınması bir insanlık hakkıdır.” dedi.
Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu başkanı Doç. Dr. Bülent Karadağ ise “Çocuklarda gördüğümüz solunum hastalıklarının tamamı ya sigara dumanı solumak ile oluşuyor ya da sigara dumanı solumak bu hastalıkları kötüleştiriyor. Çocuklarda sigara dumanını solumanın hemen ardından görülen astım nöbeti, kulak enfeksiyonları, bronşiyolit gibi tablolar dışında yeni veriler bize uzun dönemde akciğer kanseri gibi bir riskin de olduğunu göstermiştir. Çocukları onların bilgisi dışında zorla sigara dumanına maruz bırakan erişkinler, çocuk istismarı yapmaktadırlar. Dumansız hava sahası bu soruna en iyi çözümdür” dedi.
 
Kaynak: Childhood Exposure to Secondhand Smoke and Functional Mannose Binding Lectin Polymorphisms Are Associated with Increased Lung Cancer Risk, Prev 2009;18 3375-3383