Sigara yasağını cıvıtıyoruz

Sigara yasağını cıvıtıyoruzHürriyet, 02.01.2010,

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13362206.asp?yazarid=42
Hürriyet, 02.01.2010, Yalçın BAYER, ybayer@hurriyet.com.tr


TÜRKİYE Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Rıza Sümer, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin, sigara içmeyi özgürlük saymasını, ilgili yasadaki sigara yasağını yumuşatmak için TBMM Başkanlığına değişiklik önerisi yapmasını çocuk ve insan haklarına aykırı, şiddet içeren bir davranış olarak karşıladıklarını söylüyor.

Sümer şöyle devam ediyor:“Türkiye, sigara yasağı ile Cumhuriyet tarihinin en onurlu, çağdaş ve insan haklarına uygun yasal düzenlemelerinden birini yapmıştır. Buna rağmen, hemen hemen tüm kesimlerde, esnaflar, öğretmenler, doktorlar, avukatlar, polsiler, askerler, memurlar, işçiler başta olmak üzere sigara içen halkın büyük bölümünce bu çağdaş yasal düzenleme çiğnenmektedir. Kentlerde, sokak ve caddelerde zehirlenmeden yürünememektedir. Sigara içen her yaştaki kadın ve erkek, sokakları, kaldırımları, spor alanlarını, yeşillikleri, alt ve üst geçitleri, çarşıları, toplu taşıma araçlarının çevrelerini, otobüs ve dolmuş duraklarını, çocuk oyun alanlarını, parkları, binaların bahçelerini, kırsal alanları, mezarlıkları, özetle ayak bastıkları her yeri sigara izmariti çöplüğüne dönüştürmektedir. Kentler hiçbir zaman yüzde yüz dumansız sahalar olmamıştı zaten. Bugün de kentlerin kalabalık alanları halk tarafından yüzde yüzde dumanlı yerler haline getirilmiştir. Bir halk, ülkesini ancak bu şekilde çöplüğe çevirebilir ve bir yasayı ancak böylesine çiğneyebilir.
Kanser ve diğer hastalıkları kolaylaştıran, insan sağlığını tehdit eden bir şiddet türü olan sigaranın içimini özgürlük diye tanımlayan bir milletvekilinin bu önerisi, ülke açısından büyük bir talihsizliktir. Başkalarını zehirlemek, havayı, suyu ve toprağı kirletmek, ağızlarda ve ellerde sigara ile çocuklara ve gençlere kötü örnek olmak nasıl özgürlük olabilir. Bir siyasetçi, bebeklerin, çocukların, gençlerin ve ileri yaştakilerin zehirlenmelerine, böylece sağlıklı bir çevrede yaşama haklarına zarar verilmesine neden olan, şiddet dolu, insana yakışmayan bir çirkinliğe nasıl “özgürlük” isteyebilir.
TBMM’nin, uygulamada istenen sonucu vermeyeceği açık olan, işyerlerinin kapalı bölümlerinde sigara içilen ve içilmeyen yerlerin ayrılmasına yönelik bu değişiklik önerisini büyük bir çoğunlukla ve ilk adımda reddedeceğine inanıyoruz. Hükümet ve TBMM, çıkardığı yasa ile onur duymalı ve sahiplenmelidir. Sigara içmeyi özgürlük sayanları, yasağın kaldırılmasını veya yumuşatılmasını isteyenleri, çocuk, genç, yaşlı, erkek ve kadın demeden insanlığa zarar verenleri, güzel insanlar gibi yasaklara uymaya, yerlerinden kıpırdamayan ve yasakları sadece izleyen belediyeleri görevlerini yapmaya davet ediyoruz.”