Acaba CHP sigaranın iktidarsızlık yaptığını bilmiyor mu?

Acaba CHP sigaranın iktidarsızlık yaptığını bilmiyor mu?Dünya Gazetesi, 12.01.2010,

http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=54
Dünya Gazetesi, 12.01.2010, Dr. Uğur TANDOĞAN, tandogan2007@gmail.com

“Bunlar Komünist, çok sigara içer”
Chicago’daki bir arkadaşımız evlerinin alt katını kiraya verirdi. Kiracıları, genellikle Polonya’dan yeni gelen göçmenler olurdu. Çünkü arkadaşımız da Polonya asıllı idi. Önce erkekler gelirdi Amerika’ya. Gelirler, geçici bir işte çalışırlardı. Sonra da iyi bir iş bulunca daha geniş bir eve çıkarlar, ailelerini getirtirlerdi. Her kiracı çıktığında da evde muhakkak badana ve boya yapılırdı.
 
Bir keresinde arkadaşımın annesi “Neden böyle kirleniyor evimiz. Sadece 3 ay oturdular” demişti. Arkadaşımızın verdiği cevabı unutamam “Anne, biliyorsun bunlar komünist; çok sigara içerler”
demişti.
 
Buyrun buradan yakın
Son günlerde TBMM’ne verilen iki yasa teklifi bana bu öyküyü hatırlattı. Tekliflerden birincisini, CHP Milletvekili Şevket Köse, 'Kişilerin sigara kullanma özgürlüğünün kısıtlanmaması gerektiği  düşüncesiyle, sigara yasağını yumuşatmak için verdi. Teklif, özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, tütün ürünleri içilen ve içilmeyen bölmeler yapılmasını ve tütün ürünlerinin kullanım yasağının yürürlüğünün 1 yıl sonraya ertelenmesini öngörüyor. Tekliflerin ikincisini, CHP verdi. CHP, kapalı yerlerde sigara içme yasağının kahvehane, kıraathane, birahane ve lokal gibi yerlerde, 2015 yılı sonuna kadar uygulanmamasını istiyor. CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, teklifin parti MYK toplantısında görüşüldüğünü ve parti görüşü çerçevesinde hazırlandığını anlattı.
 
Bir partinin sigaraya böylesine destek vermesini merak eden annesine acaba Chigago’daki arkadaşım ne derdi diye düşündüm. Sanırım “Anne, biliyorsun bunlar politikacı; ilkesiz, popülist ve  fırsatçı. Hatırlasana, aynı parti kara çarşafa da törenle parti rozeti takmamış mıydı” derdi.
 
Pasif içicilerin günahı ne?
Sigaranın sağlığa zararı tartışılmaz bir bilimsel gerçek. Sigara akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıkları ve başta kanser olmak üzere anfizem, bronşit ve astım gibi akciğer hastalıklarına neden
olmaktadır. Üstelik bundan yalnız içenler de etkilenmiyor; sigara içenlerle aynı kapalı alanda bulunanlar da zarar görüyor.
 
Dünya Sağlık Teşkilatının yaptığı bir çalışmaya göre, sigara içmeyenler de aktif içicilerin maruz kaldığı kanserojen maddelere maruz kalıyor. Sigaranın dumanı, benzopyren, polynuclear aromatic hydrocarbons ve polonium-210 gibi radioactive maddeler dahil 69 çeşit kanserojen madde içeriyor.
 
Tehlike büyük. Örneğin, sigara içen birisi ile aynı evi paylaşıyorsanız, akciğer kanserine yakalanma riskiniz %20-30 daha fazla. İş yerinde sigara içenlerle aynı yeri paylaşanların akciğer kanserine yakalanma riski ise %16-19.
 
Çağdaş bir yasa
Durum böyle olunca devletin, halkının sağlığına sahip çıkması ve sigara içmeyenleri sigara içenlere karşı koruması gerekmektedir. Bu amaçla, diğer uygar ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de yasal uygulamalar gündeme gelmiştir. Önce 4207 sayılı “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” yürürlüğe konulmuş ve Ocak 2008 tarihinde 5727 sayılı Kanunla  da önemli değişiklikler yapılmıştır. Son derece çağdaş bir kanundur. Bu kanunun (d) bendinde belirtilen “Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence  hizmeti verilen işletmelerde tüketilemez. “ hükmünün yürürlüğe girmesi için 18 aylık bir süre tanınmıştır. Ve 19 temmuz 2009 da sigara yasağı bugünkü haliyle  uygulamaya girmiştir.  Söz konusu kanun ile Türk halkı kapalı alanlarda temiz hava soluma hakkını elde etmiştir. Bu konuda gösterdikleri dik duruş ve duyarlılık için başta Başbakan ve Sağlık Bakanı olmak üzere, tüm emeği geçenleri kutlamak gerekir.
 
“Arş yiğitler tütün lobisinin imdadına” mı?
Peki şimdi ne oluyor? CHP verdiği kanun teklifi ile bu çağdaş yasayı sulandırmaya çalışıyor. Gerekçe “kahvehane ve kıraathanelerin yasağa uyacak takatlerinin olmaması”. CHP’nin göstermelik mantığına göre, sigara yasağı dolayısıyla kahvehaneler ve kıraathaneler kapanıyor; o halde yasak kalkmalı. Peki sigaranın açtığı zararın maliyeti ne olacak? Yasak dolayısıyla kapandığı ileri sürülen işyerlerinden kaybedilen gelir ile sigaranın insan sağlığına verdiği zararın maliyeti karşılaştırıldı mı?
 
Basın yayın organları bu haberi “sigara yasağı yumuşatılıyor”diye verdi. Oldum olası, kuralların yumuşatılarak sistemlerin bozulmasına sıcak bakmam. Her konuda kuralları yumuşatan yumuşak
kafalar ülkeyi bu hale getirdi. Mevcut kanunda yumuşatma adına açılacak bir küçük delik tüm yasanın uygulanmasını iğdiş edecektir. Bu durum da sadece tütün lobilerini mutlu edecektir.
 
CHP, çoğu kez halka inmemekle suçlanır. Sanırım halka inmeye başladı(!). Ama yanlış yerden, kahvehanelerden; yanlış bir vesile ile, sigara ile iniyor. Sigaraya, sigara içenlere destek olarak oy alacağını sanıyor olmalı. (Tütün lobisine destek olabileceklerini aklıma getirmek istemiyorum). Ama yine yanlış bir strateji. Çünkü sigara iktidarsızlığa da neden olur.