Bu oyunu gördük

Bu oyunu gördükTakvim, 21.01.2010,

http://www.takvim.com.tr/Ekonomi/2010/01/21/cemil_ertem_bu_oyunu_gorduk
Takvim, 21.01.2010, Cemil ERTEM
 
Sigara üreticileri yüksek fiyatların kaçakçılığı artıracağını söylüyor. Bu yorum sizce doğru mu?
Bence hayır! Sigara üreticileri aba altından sopa gösteriyor. Sigara tekelleri telaşta. İlk önce kapalı alanlarda hepimizin sağlığını korumaya yönelik yasa çıktı. Şimdi de hükümet bütün AB ülkelerinde olanı yaptı. Yani sigaradaki vergiyi yukarı çekti. Sigara üreticileri şunu demeye çalışıyor: Vergiyi düşürün, sigara yasaklarını gevşetin, biz pazarımızı kaybediyoruz; AB denetleniyor ama sizin komşularınız Irak, İran, Suriye denetimsiz, buralardan kaçak sigara 'organizasyonları' olabilir. Vergi artışı umarken vergi kaybı yaşarsınız. Türkiye bu söylemi ve filmi gördü. Bugün dünyada sigara kaçakçılığı toplam satışların yüzde 35'ine kadar çıkmaktadır.

Sigaracılar, 'asgari ücretli maaşının % 25'ini sigaraya veriyor' diyor. Bu doğru mu?
Hayır, bu da yanlış, asgari ücretli eğer kazandığının yüzde 25'ini sigaraya veriyorsa, zaten fazla çalışamaz. Böyle sigara içen bir kişinin sağlık harcamalarını SGK'da karşılayamaz. Asgari ücretli bugün ancak aldığı parayla karnını zor doyuruyor. Sigara konusunda herkes şu bilince sahip olmalıdır: Sigaraya verilen para bizim geleceğimizden, çocuklarımızın rızkından çalınmış paradır. Sigaraya verdiğiniz para yalnız sigara parası değildir. Gelecekteki kanser harcamalarınızın ve kısalan ömrünüzün, çalışma hayatınızın da bedelidir.

Sigara tekelleri Türkiye'de şimdiye kadar nasıl bir strateji izlediler?
İzledikleri strateji çok bilindik. Bugün dünya tütün üretiminin yüzde 73'ünü gelişmekte olan ülkeler karşılıyor. Ama yine bu ülkelerin yüzde 63'ü tütün ithalatı için tütün üretimi ve ihracatından daha fazla para harcamaktadırlar. Böyle olunca; gelişmekte olan bir ülkede: İlk önce kaçakçılığın artması için komşu ülkeye fabrika kurdurulur. Sonra hükümeti kaçakçılık konusunda uyarırlar ve ülkenin sigara fabrikaları yok pahasına satın alırlar. Sonra pazarda tutunmak ve vergileri düşürmek için bürokrasiyle ve medyayla içli dışlı olurlar. Yani biz bu filmi
gördük! Ama Türkiye eski Türkiye değil, onlar bunu görmedi!