Sigarasız hayat için tatil başlangıç olsun

Sigarasız hayat için tatil başlangıç olsunHürriyet, 08.03.2010,

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/14037152.asp?mnID=14037152
Hürriyet, 08.03.2010, Mesude ERŞAN, mersan@hurriyet.com.tr

Sigaranın zararları konusunda son söz çoktan söylendi. Artık hiç kimsenin bu konuda şüphesi yok. Sigara içmek bir çeşit bağımlılık.
 
Bırakmanın da hiç kolay olmadığını inkâr edecek değilim. Ancak imkânsız değil. Eğer hâlâ içiyorsanız, tatilinizi fırsat bilerek, dumansız hayata bir başlangıç yapabilirsiniz. Baktınız ki tek başına başaramıyorsunuz, tatil dönüşü profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
Sigara içmemek için yüzlerce nedeniniz var. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer sigaranın GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) insanlar yarattığını söylüyor. Çünkü her 15 sigara, içenin DNA’sında bir mutasyona yani genetik değişikliğe yol açıyor. GDO’lu ürünlere gösterilen tepkinin benzer etkiyi yapan sigaraya karşı da olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tuncer, araştırmalarla sigaranın yol açtığı mutasyonların nesilden nesle de aktarıldığının kanıtlandığını söylüyor.
KANSERE KARŞI EN BÜYÜK SİLAH SİGARASIZ HAVA
Nüfusun giderek yaşlanması, sigara içimi ve obezitedeki yaygınlaşmanın tüm dünyada kanserde artışa yol açtığını belirtiyor Prof. Dr. Tuncer: “Şu anda Türkiye’de kanser sıklığı yüz binde 299. Bu hızlı artış sürerse kanser hızımız 2030’da 2 misli artarak, yüz binde 450’lere yaklaşacak. Halen kanser tedavisine yılda 2.5 milyar dolar ödeniyor. Eğer hiçbir önlem alınmazsa 2030’lu yıllarda kanser harcamaları 12 milyar dolara çıkabilir. Sigara içiminin önlenmesi önemli ve en etkili adımlardan biri. Dünyada sigaranın yol açtığı kanserler 2000’li yıllara kadar arttı. Özellikle sigaraya karşı alınan önlemlerle ABD, İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa gibi ülkelerde kanser görülme sıklığı azalmaya başladı. Türkiye de sigara yasaklarının sonuçlarını 10-15 yıl sonra görmeye başlayacak.”
Türkiye’de en sık görülen kanser akciğer ve bronş kanseri. Her üç kanserliden biri bu tanıyı alıyor. Prostat ikinci, deri üçüncü, meme dördüncü, mide ise beşinci sırada.
SİGARA KİTLE İMHA SİLAHI
20 bin kadar genin farklı kanserlerin gelişiminde rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Tuncer’e göre bu mutasyonlar bazı insanlarda kansere yol açabiliyor. Sigaranın neden olduğu GDO’lu insanların sayısında her geçen gün artış yaşanıyor. Prof. Dr. Tuncer, “Sigara gerçek bir kitle imha silahı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sigarayla mücadelede yetersiz kalıyor. WHO sigarayı  aynen uyuşturucu maddeler gibi yasadışı ilan etmeli. Finlandiya ve İsveç bu adımları attı. WHO ise yasal tutarsak daha iyi kontrol edebiliriz diyor. O zaman uyuşturucu maddeleri de yasal çerçeveye mi alalım? Bence bir gün gelecek, tüm dünyada sigara yasadışı madde kabul edilecek. Çünkü son 100 yılda yaşanan tüm savaşların toplamından ölen insandan daha fazlası sigaradan ölecek. Yani sigara bu yüzyılda bir milyar insanı öldürecek” diyor.
DEVLET SİGARAYI BIRAKMA TEDAVİSİNİ KARŞILAYACAK
Sigara tiryakiliğini aynen diyabet, hipertansiyon gibi hastalık kabul etmek gerektiğini savunan Prof. Dr. Tuncer, “Devlet diyabet hastasının insülinini, hipertansiyon hastasının ilacını nasıl karşılıyorsa sigara tiryakisinin sigarayı bırakma yöntemlerini de karşılamalı. Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü ile konuştuk. Bilimsel bir rapor sunduk. Bu yıl içinde özellikle kanserli hastaların sigara bırakmayla ilgili ilaç ve diğer tedavileri geri ödenecek” diyor.