Sigara yasağında yumuşama yok!

Sigara yasağında yumuşama yok!Bursa Hayat, 21.04.2010,

http://www.bursahayat.com.tr/?main=yazi&yazar_id=13&yazi_id=4544
Bursa Hayat, 21.04.2010, Serhat YAMALI

Geçtiğimiz günlerde, bazı yazılı ve görsel medya kuruluşlarında “Sigara yasağında ilk yumuşama” başlığını taşıyan ve gerçeği yansıtmayan haberler yayımlandı.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunca (TAPDK) 17 Nisan 2010 Cumartesi günü Resmî Gazetede “Tütün Ürünlerinin Tüketilmemesine ve Satışına İlişkin Yasal Uyarılar Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştı. Bu yönetmelik ile yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü sağlık birimlerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası veya uluslararası yolcu taşıyan deniz araçlarının güvertelerinde, otellerin belirli odalarında ve açık havada yapılan spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin icra edildiği yerlerde alanların oluşturulmasına izin verildiği belirtilerek, sigara yasağı yumuşatılıyor ve geri adım atılıyor mesajı verilmeye çalışıldı.
Hâlbuki Söz konusu yönetmelik, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 4’üncü maddesinin beşinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştı ve habere konu tütün ürünleri tüketilebilecek alanlar hakkında bu yönetmelikte herhangi bir düzenleme bulunmuyordu. Bu Yönetmelikte, herkesin temiz hava soluyabilme hakkını sağlamak, kişileri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve tehlikelerini anlatmak amacına yönelik olan yasal uyarı yazılarına ilişkin esas ve usuller belirlenmişti.
Tütün ürünleri tüketimine izin verilen ve haberde de bahsedilen alanlar bizzat 4207 sayılı Kanunun 2’nci maddesinde belirtilmişti ve bu alanlara ilişkin ayrıntılı düzenlemeler 16 Temmuz 2009 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 2009/13 sayılı Başbakanlık Genelgesinde belirlenmişti.
TAPDK tarafından dün yapılan açıklamada; yayımlanmış olan yönetmelik ile 4207 sayılı Kanunda belirlenmiş olan tütün ürünlerinin tüketimine izin verilen istisnai alanlarda yasa gereği asılması zorunlu olan yasal uyarı yazılarının şekli ve içeriğinin düzenlendiği belirtiliyor.
Yani, 4207 sayılı Kanunun ve Başbakanlık Genelgesinin öngördüğü esaslardan hiçbir ödün verilmiyor.
Yani bütün ısrarlara rağmen sigara yasağında geri adım yok.

Neden Kanun Yumuşuyor Haberleri Yapılıyor?

Kanunun ülkemizde uygulanmayacağından çok emin olan tütün endüstrisi uygulama başladıktan sonra uğradığı hayal kırıklığı ile:
“Özel havalandırma vergisi ödeyen sigara içirtecek”
“Kanun değişecek”
“İşletmeler zarar etti, kapandı” gibi yanlış söylentilerini kasıtlı olarak sunmaya başlamışlardı. Bu yönetmelikten sonra da yumuşama haberi yayılması bu senaryonun en son zinciridir. Yazılı ve görsel basının bu “duygusal” bilgi çarpıtma ve yanıltmaya alet olması, basının güvenilirliğini bir kez daha sarsmıştır.
Basınımız adına işin kötü tarafı insanlarımız da basına güvenmemeye alışmış durumda ve “yine bir yanlış haber” diyip bu gayri etik durumu önemsemiyor.

Sağlıkla kalınız…