Sigara ve Bağımlılık

Sigara ve BağımlılıkBursa Hayat, 16.06.2010,

http://www.bursahayat.com.tr/?main=yazi&yazar_id=13&yazi_id=4810
Bursa Hayat, 16.06.2010, Serhat YAMALI

Bağımlılık kısaca, zararlı bir şeyi yapmadan duramamaktır. İki türlü sigara bağımlılığı var; dudak tiryakisi denilen psikolojik bağımlılık ve normal tiryakilik denilen fizyolojik bağımlılık.
Psikolojik bağımlılıkta kişi çok güçlü bir ihtiyaç hissetme duygusunu yaşar. Fiziksel bağımlılık ise, nikotini almadığı sürece veya bırakmaya karar verdiği süreçte vücudu buna izin vermemeye çalışır.
Sigara bağımlısı ister ve karar verirse kurtulabilir. Sadece sigara değil, alkol, uyuşturucu, kumar gibi bağımlılıklarda da kişi, bağımlılığından kendi iradesi ile kurtulamazsa, hekim yardımı gerekir. Hangi tür bağımlılık olursa olsun, bu prensip değişmez. Ancak bağımlının bundan kurtulmayı istemesi ve karar vermesi şarttır. Tedaviye başlarken bağımlının bağımlılık davranışını kesinlikle bırakması gerekir.
Sigara bırakmayı kolaylaştıran en sağlıklı yol ise spor. Spor yapanın beyninde salgılanan endorfin hormonu sigara içme isteğini azaltır. Düzenli spor yapanlar sigarayı bırakmak isterler ve karar verirlerse, spor yapmayanlara göre çok daha kolay bırakabilirler.
Bağımlılık tedavisinin sonrası tedavi kadar önemli olduğu için bağımlıya tedaviden önce, tedavi esnasında ve tedaviden sonra bütün aile fertleri destek olarak anlayış ve sabır göstermeli. Tedaviden sonra bütün olumsuz şeylerden ve özellikle bağımlı olmanın sebeplerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Bağımsız Hayat

Bağımlı olmanın sebepleri; mutsuzluk, kötü arkadaş, olumsuz çevre, olumsuz yayınlar ile merak, özenti, taklit duygularının olumsuz kullanılmasıdır. İnsanlar, özellikle çocuklar ve gençler gördüklerini taklit eder, öğrendiklerini yaparlar. Bu nedenle özellikle çocuklara ve gençlere yapılmaması gereken kötü-istenmeyen uyarılar değil, iletişimde pozitif uyarı diye adlandırılan yapılması gereken doğru davranış şekilleri gösterilip örneklendirilmelidir.
Bağımlı olmamak için boş zamanların olumlu uğraşılarla değerlendirilmesi büyük önem taşır. Olumlu uğraşılar, insanı güçlü, neşeli, iyimser, azimli, çalışkan kılar ve toplumca kabul edilmiş temel değerlere uygun olan çalışmalardır.
Başarılı ve mutlu olmanın şartları da zaten olumlu düşünmek, olumlu dil kullanmak ve olumlu davranmak değil midir?