Sigara yasağı gevşetilebilir mi?

Sigara yasağı gevşetilebilir mi?Akşam, 07.07.2010,

http://www.aksam.com.tr/2010/07/07/yazar/18035/yurtsan_atakan/sigara_yasagi_gevsetilebilir_mi_.html
Akşam, 07.07.2010, Yurtsan ATAKAN, yurtsan.atakan@aksam.com.tr
Biliyorsunuz, Anayasa Mahkemesi geçenlerde Danıştay'ın başvurusuna uyarak kahvehanelerde sigara içme yasağını esastan görüşme kararı aldı. Merak ediyorum, Anayasaya Mahkemesi başkalarının sağlığına zarar veren bir eylemin yasaklanmasını anayasaya nasıl aykırı bulabilecek ki? 'İnsanların başkalarının sağlığına zarar vermesi haktır' mı diyecek?

'Bu işin bir orta yolu bulunmalı' diyenler var. Başkalarına zarar vermenin orta yolu yok. Sigara içen biri, başkasına zarar vermemek için kendi başına veya açık havada içmek zorunda  sigarayı.
Düğünlerde havaya ateş etmek de bir zevk bazıları için. Havaya ateş etmenin serbest olduğu düğünler olabilir mi mesela orta yol çözümü olarak.

mustafaakdag Daha çok işletmecinin iradesine bırakmak ya da işletmecilerin sigara içilen bölümler yapmaları daha mantıklı bir orta yol gibi.

yurtsan Havaya ateş açma serbestliğini düğün salonu işletmecisine bırakmaktan farkı olmaz bunun.
Kapalı alanda sigara yasağının temel gerekçelerinden biri de çalışanın sigara içilmeyen yerde çalışma hakkını korumak.

Sigara içilen yerlerde de, sigara içenler ya da sigara içilen yerlerde çalışmayı kabul edenler çalışsın demek de mantıklı değil. İşe alımda negatif ayrımcılık olur bu.
mustafaakdag Peki çalışanı bile koruyoruz da içenlerin hakları ne olacak, bunu da bir söyler misiniz bana?
yurtsan İçenin hakkı, başkasına zarar vermeye başladığı noktada biter.
agokceel Peki mekanda sigara içilen bölüm olsa ve sadece içenler girse, içmeyenlere ne gibi bir zararı olacak?
yurtsan Bu odalara servis yapılmayacaksa, kimse o odanın içinde çalışmayacaksa; içenler içkilerini örneğin bardan, kahvesini ocaktan alıp girecekse ve oda mekandan yüzde yüz yalıtılacaksa olabilir.
mustafaakdag Biraz düşününce çözüm bulunuyor demek ki değil mi? Self-servis bir ortam olabilir, kimse de hayır demez zaten buna.
yurtsan Bu çözümü bundan önce de birkaç kere yazdım. Bazı ülkelerde uygulandı da ama pratik olmadığından sigaracılar bile benimsemedi.
agokceel Sigara içen personel bakabilir oraya.
yurtsan İşe alımda negatif ayrımcılık olur sigara içenleri ya da sigara içilen ortamda çalışmayı kabul edenleri işe almak.
agokceel Yurtsan Bey, sigara içmek çok yaygın bir alışkanlık, yani ayrım bile yapmanıza gerek yok.
yurtsan Yaygın olması bir işi doğru kılmıyor. Kızları okutmamak da çok yaygın bir alışkanlıktı. 'İsteyen okutur kızını, isteyen okutmaz, hakkıdır' denseydi şu anda yine eskisi gibi olurdu kızların okutulmama oranı.
agokceel O kadar da vahim bir konu değil bu bence, üstelik çözülmesin demiyor kimse ama bu kadar katı bir çözüm olmamalı.
yurtsan Vahim değil mi? Yılda kaç kişi sigara nedeniyle akciğer kanseri oluyor, kaç kişi pasif içicilikten kanser oluyor biliyor musunuz? Bir de bunun diğer kanser türleri ve kalp hastalıkları var...
agokceel Ya ama o mantıkla 'fast food' da yasaklanmalı kökten, ne bileyim alkol de...
yurtsan 'Fast food'un, alkolün sadece yiyenin ve içenin kendisine zararı var. Sigaranın ise çevresindekilere. Arada çok büyük fark var.
agokceel Niye öyle düşünüyorsunuz? Alkollü araç kullanmaktan kaç kişi can veriyor bu ülkede ve kaç içmeyen insanı götürüyor yanında?
yurtsan Alkollü araç kullanmak da yasak zaten. Sigara içmek yasaklanmıyor, tıpkı alkollü araç kullanmanın yasak olması örneğindeki gibi, başkalarına zararı olduğu durumlarda, yani kapalı yerlerde sigara içmek yasaklanıyor.
Efendi gibi alkol içmek serbest, içip başkasına saldırmak yasak. Efendi gibi sigara içmek serbest, içerken başkasına saldırmak yasak. Adil olanı da budur.
agokceel Yurtsan Bey, bu yasa esnetilebilir ve esnetilmelidir. AKP'nin dayatmasını Anayasa Mahkemesi bozar umarım, yoksa AİHM yoluna gider.
yurtsan Bu yasanın esnetilmesi, içmeyenlerin temel hak ve hürriyetlerine saldırı olur. Anayasa Mahkemesi'nin kararı temel hak ve hürriyetlerin korunması yönünde olacaktır. İnsanların sağlığını başkalarının saldırılarına karşı koruyan hiçbir yasa temel hak ve özgürlüklere aykırı sayılamaz.
agokceel Ama soruma cevap vermediniz, sigara içilen yer ayrı olsa, içmeyene ne gibi bir zararı olacak,
personel dışında, onun da çözümü var.
yurtsan Sorunun cevabını verdim, personel çalışmaması koşuluyla sigara içilen odalar olabilir.
agokceel Tamam işte bu da bir çözüm.
Yeni Sosyal Medya
twitter.com/yurtsan -
friendfeed.com/yurtsan -
neonebu.com