Sigara yasağına destek artıyor

Sigara yasağına destek artıyorYenigün, 13.07.2010,

http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=koseyazilari&yazarID=44&yaziID=17435
Yenigün 13.07.2010, İbrahim PAKER, ibrahimpaker@gmail.com
 
Sigara yasağına karşı olanların veya maddi çıkarlarının sigarayla bağlantılı olduğuna inananların yasağı delme girişimleri devam ederken, yasağı destekleyenlerin de sağlıklı yaşama yönelik çalışmaları hız kesmeden sürüyor.
 
Dumansız hava sahasını muhafaza etmek ve hatta daha da büyütmek çabalarına destek her geçen gün artıyor. Sigara yasağının birinci yılında insanlar yaşamdaki en önemli kazancın sağlık olduğu bilincini kavramış durumdalar. Bu nedenle tütün tüketimi yüzde 20 oranında geriledi ve hastalıklarla ilgili şikayetler de aynı oranlarda azaldı.
 
Yasağın delinmesine yönelik çaba gösterenler aslında büyük yanılgı içindeler. Kontroller daha kapsamlı ve ciddi boyutlarda yapılsa tüm işyerleri aynı sayıda müşteriyle muhatap olurlar. Sistem olması gereken şekle geldiği gün pek çok iş yeri işleticisinin şikayetine gerek kalmayacaktır.  
Sigara yasağının ilk yılında ortaya çıkan veriler son derece olumlu. Özellikle sağlık sorunlarındaki azalma ve kazanılan ilaç maliyeti uygulamanın ne denli yerinde olduğunun en önemli kanıtları.
 
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı (SSUK) Prof. Dr. Elif Dağlı hafta içinde gerçekleştirilen basın toplantısında, geçen yıla oranla sigara dumanı yüzünden hastalananların sayısında 1 milyon 372 bin 857 azalma olduğuna işaret etti. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, farenjit, zatürree, astım, akut astım atağı gibi rahatsızlıkların değerlendirilmeye alındığını ifade eden Dağlı, kazanılan ilaç maliyetinin de İstanbul genelinde 12 milyon 108 bin 600 TL, Türkiye genelinde 96 milyon 100 bin TL olduğunu vurgulayarak, ‘Tütünün kapalı alanlarda engellenmesiyle, toplum sağlığı açısından çok büyük bir faydanın ilk işaretlerini biz bilimsel olarak ortaya koyduk’ dedi.
 
Toplantıda öne çıkan çarpıcı açıklamalar ise şöyle;
Bu bir yıl içinde sadece İstanbul’da kapalı alanlarda sigara yasağı uygulamasıyla ilgili 93 bin 894 denetim gerçekleşti. Yasağa uymayan işyeri sayısı 3 bin 196 olarak tespit edildi ve ceza uygulandı. Ortaya çıkan bazı sorunlar nedeniyle bundan böyle yapılacak denetimlerde belediye, zabıta ve polisin de görev almasının gerekliliğine dikkat çekildi.  
Dumansız Hava Sahası araştırması sonuçlarına göre, kamuoyunun yüzde 92’si yasayı destekliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 79’u yasa yürürlüğe girdiğinden beri kafe, bar ve restoranlara daha çok gittiklerini ya da dışarıda yeme içme alışkanlıklarının değişmediğini belirtti.
Katılımcıların yüzde 83’ü, genç insanların sigaraya başlamasını önlemek amacıyla hayata geçirilen çalışmanın çok önemli olduğunu ifade etti.
Yasayı destekleyenlerin oranı Doğu Anadolu’da yüzde 92 iken, batıda yüzde 96’yı buluyor.
Kamusal alanlarda ve işyerlerinde yasağın etkili olduğuna inananların oranı geçen yıl yüzde 24 iken son araştırmalar bu oranın yüzde 66’ya çıktığını ortaya koydu. 
 
Tüm bu veriler gösteriyor ki, sigara yasağı ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar hayati önem taşıyor.
 
‘Devam mı, tamam mı’ gibi bir şey.