Sigara yasağı delinmesin!

Sigara yasağı delinmesin!Hürriyet Kelebek, 19.10.2010,

http://www.hurriyet.com.tr/magazin/yazarlar/16074272.asp?yazarid=95&gid=61
Hürriyet 19.10.2010, Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU, osmanmuftuoglu@yasasinhayat.org

Tütün ve ondan üretilen her türlü keyif maddesi -sigara, puro, pipo fark etmiyor- insanlığın başına gelen en önemli zararlılardan biridir.

Tütünün kanserle ilişkisinin anlaşılmasından sonra bütün dünyada ciddi bir “anti tütün” kampanya başlatılmıştır.
Önce sigara reklamlarının kısıtlanması ve ardından sigara içmenin kapalı alanlarda yasaklanmasıyla yürütülen kampanyalar, daha sonra bu sağlık düşmanı kötü alışkanlığı toplumdan tümüyle temizleme savaşına dönüşmüştür.
Tütün insanlık için çiçek, veba ya da hepatit kadar tehlikeli bir zararlıdır ve tümüyle kullanımının yasaklanması sağlanana kadar bu savaş ısrarla sürdürülmelidir.

AMAÇ BAŞKA...

Sağlık Bakanlığı son derece güçlü bir kampanya yürüterek sigara ve diğer tütün ürünleriyle savaşta alkışlanacak adımlar attı.
Başarılı sonuçlar daha ilk yılın sonunda alınmaya başlandı.
Ama her konuda olduğu gibi bu konuda da “güç odakları, kârdan başka bir amaç düşünmeyenler”, halka sempatik gelebilecek toplum gruplarını harekete geçirerek uygulanan kampanyayı sabote etmeye çalışıyor.
Kahvehane işletmecilerinin işlerinin bozulduğu gerekçesiyle kahvehanelerde sigara yasağının kaldırılması yönündeki girişimler bunun son örneği.
Bu konuda yasal mercilerin ve hukukçuların vereceği kararlar beklenmektedir ama ben kendi adıma kararı verecek olan hukukçuların şu noktayı asla unutmamalarını istiyorum: Hiçbir şey sağlığımızdan daha değerli değildir.
Sigaranın en büyük sağlık düşmanı olduğu binlerce bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır.
“Dumansız hava sahası” kampanyasının sabote edilmesine lütfen müsaade etmeyin.

Sigarayı bırakınca kilo almak şart mıdır?

Sigarayı bırakmak isteyenlerin önemli korkularından biri kilo almaktır ama bunun kaçınılmaz bir son olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
İsterseniz önce sigarayı bırakınca neden kilo alırız onu yanıtlayalım: Sigaranın iştahı baskılayan ve nikotin içeriği nedeniyle metabolizmayı hafifçe hızlandıran bir “kötü alışkanlık” olduğu biliniyor.
Sigarayı bıraktığınızda iştahınızın biraz açılması ve metabolizmanızın eskiye oranla bir ölçüde yavaşlaması da kilo almayı kolaylaştırıyor.
Sigarayı bıraktıktan sonra kilo sorunu yaşamak istemiyorsanız, öncelikle aldığınız toplam kalori miktarını azaltmaya çalışmalı, atıştırmalardan ya uzak durmalı ya da düşük kalorili atıştırmalarla yetinmelisiniz. Daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenir, yüksek kalorili gıdalardan kaçınırsanız, metabolizmanızdaki yavaşlamadan kaynaklanacak kilo kazanımını da kolayca önlersiniz.
Bu iki kolay değişimi aktivite artışıyla desteklerseniz, sorunu çözeceğinizden emin olabilirsiniz.