Sigara Simulatörü,

Sigara SimulatörüVatan, 22.12.2010,

http://haber.gazetevatan.com/Haber/348203/1/Gundem
Vatan, 22.12.2010, Tanzer GEZER, ofis@ihtilafyonetimi.com
 
“Tüketiciler için kabul edilebilir olan daha az zararlı ürünler üretmek için çalışmalara devam etmenin önemli olduğuna inanıyoruz.” diyebilmek için nasıl bir yönetici olmak lazım?

Pişkin..?

Peki, bu lafı eden, ürününün insan sağlığına ve halk sağlığına zararlı olduğunu bilen yönetici, bu sefer “Amacımız topluma karşı sorumlu bir şirket olmayı sürdürürken...” derse sıfatı ne olur?

İki yüzlü..?

Paranın gözü kör olsun dedirten bu ibareler British American Tobacco’nun web sayfasından satırlar.

“İşimiz; sigara içmeyi teşvik etmek değil, sigarayı bilinçli olarak kullanmayı seçen yetişkinlere ürünlerimizi sunmaktır. Sigarayı sadece risklerinin farkında olan yetişkinlerin içmeleri gerektiğine kesin olarak inanıyoruz.”

British American Tobacco’nun bu iş tanımına meşhur kargalarım gülmesin de kim gülsün...

Sigara içenlerin %80’inin daha yasal yaşları tutmadan yani 18 yaş altında sigaraya başladıkları ve çocukluktan beri bağımlı oldukları biliniyor.

Sigara sanayi üst düzey yöneticilerinin bilinçli yaptıkları bu ve benzeri gafları ve tüm büyüme, reklam, satış stratejileri ise önceden ince ince tasarlanmış.

Kargalar evet güler bunlara ama bağımlı hale getirilenler açısından güleriz acınacak halimize anlamına geleceğinden, bağımlılar maddenin ve sanayinin en candan aktivistleri olmaya kararlıdırlar.

Sigaradan ölündüğü bilinen bir gerçek. Sigara bağımlılığın ağır bir bağımlılık türü olduğu da bilinen bir gerçek. Toplumlar bu beladan neden kurtulmazlar sorusunun cevabı da bilinen bir gerçek..!

Gerçekler, siyasilerin iplerinin sigara sanayinin elinde olduğuna dair.

Nereden mi biliyoruz?

Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara sanayinin tüm kirlilerinin mahkeme kararı ile yayınlanmasına Tobaccoleaks yakıştırmasını yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri sigara nedeni ile kansere yakalanan, ölen ya da sakat kalan, yaşam kalitesi düşen yurttaşların Devlet’e karşı açtıkları yüklü tazminat davalarından canı yanınca 1999 yılında, sigara üreticilerinin tümüne karşı; toplumu ürün, ve insan, çevre üzerindeki etkileri hakkında yanlış bilgilendirdikleri gerekçesiyle bir dava açtı.

Davanın sonucunda sigara sanayinin kendi bünyelerindeki yüzbinlerce yazışmaları internette mahkeme kararıyla yayınlandı. Türkiye üzerine yapılan planlar da 55.000 belgede çok net şekilde karşımıza çıktı. Böylece sigaradan büyük zarar gören bağımlılar zehirli olduğunu bile bile içtiklerinden tazminat talep edemez hale de getirildiler.

Belgelerin içeriklerine baktığınızda, tablo Wikileaks belgelerinden çok daha vahim gerçekten. Türkiye üzerine yazılı olan belgeler ışığında Türkiye’de sigaranın gerçek tarihçesini yazabilirsiniz.

Derken piyasaya “e-cigs” takma adıyla bilinen elektronik sigara denen bir meret daha çıktı. Satış sloganı ise “Mucize Sigara”.

Kargalarım gülmeyin...

Artık yeni bir ihtilafın sözde taraflarından bahsediyoruz; Tütün sigara imalatçılarına karşı elektronik sigara imalatçıları.

Gerçek sigara görünümündeki bu aletler Türkiye’de, “Henüz nikotinin kansere yol açtığı resmen kanıtlanmamış olsa da nikotin yerine koyma yöntemi WHO (Dünya sağlık Örgütü) tarafından sigara kullananlara etkili ve güvenli bir yöntem olarak tavsiye edilir.” şeklinde lanse edilmekte.

WHO’nun bu tarz tavsiyesi olduğuna inanmak istemiyorum ve doğruluğunu araştırmayacağım bile.

Çünkü, sigaraya bağımlılık yaratan madde nikotin ve, bu sözde Mucize E-Cigs de nikotin içeriyor. Bir bağımlının sigaradan alacağı nikotine eş değerde kimyasal nikotin imkanı (!) sunuyor içiciye.

Böylece bağımlı, tütün sigarası içmekten kurtuluyor (!!!)

Vah vah vah... Zavallı bağımlı bu sefer elektronik sigara bağımlısı oluyor.

İlk aklıma gelen soru, bu ürünün satışı çocuklara yasak mı?

İkinci soru, bu sigara simulatörlerinin altında hangi eller var?

Sigara simulatörünün çalışma esası şöyleymiş, “Mucize elektronik sigaranızı içtiğinizde, her içişinizde sigara sistemi, tabakada bulunan nikotin ve tütün esansını aktif hale geçirerek buharlaşmasını ve dumana dönüşmesini sağlar. Ağız bölgesinde ise nikotin tadı yaratır. Mucize elektronik sigaranızı içtiğiniz her an, vücudunuzdaki nikotin ihtiyacını karşılamış olup, elektronik sigaran alacağınız zevki de artırır. Bu nedenle sigarayı bırakmanızı kolaylaştırır.”

Satıcı zırvası, “Elektronik sigara kokusuzdur dolayısı ile pasif içiciliğe neden olmaz.” şeklindeyse de nikotin kartuşları “Kesinlikle ağza veya buruna sokmayınız. Uygun olmayan kullanım şekillerinden doğacak sorunlardan firmamız sorumlu değildir.” olarak etiketleniyor.

Duman yok ama nikotin buğusu mevcut!

En önemli özelliğinden diğeri ise sigara içilmesi yasak olan yerlerde elektronik sigara içilmesi serbest.

Kargalarım bu sefer gülmekten ağladılar...

Amerika, tütün sigarası ile birbirlerinin satışlarını engellediği gerekçesiyle elektronik sigara üreticileri arasında kıyamet koptuğuna dair çalkalanıyorsa da ben burada ERGENEKONVARİ (!) bir organizasyondan şüphe ediyorum.

Kim sigarayı bırakmak isteyenleri tedavi oldukları hissinden uzaklaştırarak zararsız sigara (!) içtikleri gerekçesiyle bağımlı tutmak isteyebilir?

Kim kapalı alanlardaki sigara içemeyen hedef kitleyi kar potansiyeli olarak hedeflemiş olabilir?

Kim çocukları şeker tadında aromalarla piyasaya sürülen elektronik bir simulatörle nikotine bağımlı hale getirmek isteyebilir?

Elektronik sigaralar da dahil olmak üzere tüm sigaraların yasaklanacağı günler yakında.

İlgililere müjde!

Diğer taraftan sigara reklamı yapılması yasakken Mucize Sigara reklamları nasıl yapılabiliyor meselemi de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyelerine iletmiş olayım